Canal Parade zet Amsterdam op zijn kop

Zaterdag 1 augustus 2009 vindt in Amsterdam voor de 14e keer de Canal Parade plaats: het hoogtepunt van de jaarlijkse Amsterdam Gay Pride, met een week sport, cultuur en feesten (editie 2013: klik hier). De Canal Parade wordt sinds 1996 elk eerste weekend in augustus gehouden. Net als in andere grote wereldsteden laten homoseksuelen eenmaal per jaar uitbundig zien dat ze er mogen zijn. De Amsterdamse grachten zijn ideaal voor zo’n happening: hier geen gewone optocht over straat, maar een botenparade. De Canal Pride vaart door de Prinsengracht en trok vorig jaar een half miljoen bezoekers: homo’s, vrijdenkers, niet-homo’s en iedereen die een verzetje kan gebruiken. De Canal Parade is de derde jaarlijkse publiekstrekkers van de hoofdstad, na Koninginnedag en de Uitmarkt. De sfeer is altijd oergezellig: het lijkt op Koninginnedag, maar minder agressief en met minder drank.

Er varen 80 boten mee, van uitzinnig en een tikkeltje bloot (duidelijk minder dan met Zomercarnaval) tot ingetogen en leeg. Ontwikkelingsorganisatie Hivos laat een boot zonder mensen meevaren, om op de situatie van onderdrukte homo’s in de derde wereld te wijzen. Naast boten met homo’s en lesbo’s in allerlei varianten, varen bedrijven en instanties met eigen ‘roze’ medewerkers mee, zoals de politieboot, de brandweerboot en de companyboot van FNV Bondgenoten en firma’s als Shell, IBM en Philips. Minister Plasterk vaart met een eigen boot en burgemeester Cohen van Amsterdam trouwt op de gemeenteboot vijf homo/lesbokoppels, waarvan de één Nederlander en de ander Amerikaan is. Twee primeurs: de topsporters zijn er dit jaar voor het eerst bij met en militairen mogen in uniform meevaren op de politie -en de companyboot. De botenparade start om 14.00 uur  vanaf het Westerdok en vaart over de Prinsengracht, de Amstel en bij de Stopera de hoek om richting IJ. De laatste boten trekken rond vijf uur door de gracht. Naar verwachting wordt het ook dit jaar weer druk: het is raadzaam om (met de nodige proviand) vroeg naar de stad te gaan om een goede plek te bemachtigen. Van vrijdag tot en met zondag zijn er op verschillende plekken in de stad straatfeesten, met podia en buitentaps.

Lees ook:Canal Parade kleur Amsterdam roze
Lees ook:Canal Parade 2011 kleurt Amsterdam roze
Lees ook:Canal Parade Amsterdam: grote publiekstrekker
Lees ook:Amsterdam roze feeststad tijdens Canal Parade
Lees ook:Canal Parade Amsterdam – zaterdag 5 augustus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>