Amsterdam roze feeststad tijdens Canal Parade

Zaterdag 1 augustus vindt in Amsterdam de 20e editie van de Canal Parade plaats: het hoogtepunt van de jaarlijkse Amsterdam Gay Pride, met sport, cultuur en feesten. Elke grote wereldstad kent een eigen Gay Pride Festival, vaak met een streetparade. In Amsterdam vaart  sinds 1996 ieder jaar een botenparade  door de Prinsengracht, met een uitbundige, maar gemoedelijke sfeer. Het lijkt een beetje op Koninginnedag, maar dan minder grimmig en zonder noemenswaardige incidenten.

Regen kan nog wel eens een spelbreker zijn (al zit dat dit jaar wel snor met het weer), maar dat weerhoudt zo’n half miljoen mensen er niet vanaf om naar de stad te komen. De Canal Parade is na Koninginnedag en de Uitmarkt de derde jaarlijkse publiekstrekker in de hoofdstad. Er varen 80 boten mee, van ingetogen tot uitzinnig . Boten met homo’s en lesbiennes in allerlei varianten, maar ook met instanties en bedrijven met eigen ‘roze’ medewerkers, zoals: de politie, defensie, de brandweer, Waternet, banken, politieke partijen, omroepen en andere bedrijven. Vanuit Den Haag vaart dit jaar een ‘Koninkrijksboot‘ mee.

De botenparade start om 14.00 uur vanaf het Westerdok en vaart over de Prinsengracht, de Amstel en bij de Stopera de hoek om richting IJ. De laatste boten trekken rond vijf uur door de gracht. Het is raadzaam om er vroeg naartoe te gaan om een goede plek te bemachtigen. Het hele weekend zijn er op verschillende plekken in de stad straatfeesten, met buitentaps, podia en optredens: zoals tijdens de Closing party op zondagmiddag op het Rembrandtplein.

Lees ook:Canal Parade 2011 kleurt Amsterdam roze
Lees ook:Canal Parade kleur Amsterdam roze
Lees ook:Canal Parade Amsterdam – zaterdag 5 augustus
Lees ook:Canal Parade zet Amsterdam op zijn kop
Lees ook:Canal Parade Amsterdam: grote publiekstrekker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>