Canal Parade Amsterdam: grote publiekstrekker

Dit weekend (2008) staat Amsterdam op zijn kop tijdens de jaarlijkse Amsterdam Gay Pride (editie 2013: klik hier). Dat wordt sinds 1996 iedere eerste weekend in augustus  gehouden. Net als in andere grote steden over de hele wereld komen homo’s en lesbo’s ieder jaar een weekend  trots voor hun geaardheid uit. Maar Amsterdam is nét even anders: de grachtenstad kent geen ‘gewone’ optocht, maar een botenparade: dat is op zaterdag 2 augustus het hoogtepunt. De Canal Pride vaart door de Prinsengracht en trekt ieder jaar zo’n half miljoen bezoekers: niet alleen homo’s, maar ook vrijdenkers, niet-homo’s en mensen die van een verzetje houden. De Canal Parade staat op nummer drie van de jaarlijkse publiekstrekkers van Amsterdam, na Koninginnedag en de Uitmarkt (eind augustus).
Zie ook ‘Canal Pararde geweldige sfeer‘ en ‘Hartjesdagen‘.

De parade start om 13.30 uur vanaf het Westerdok. Daarna varen de boten over de Prinsengracht naar de Amstel. Voorbij de Stopera varen ze de hoek om richting het IJ. De laatste boten zullen rond vijf uur door de gracht trekken. De verwachting is dat het ook dit jaar weer druk zal worden. Wil je een goede plek om de boten te zien, zorg dan dat je er op tijd bent. Dit jaar vaart een recordaantal van 80 boten mee. Naast boten van de homocommercie en homo-organisaties varen er veel andere boten mee: van homovriendelijke grote firma’s (ING, ABN-Amro, TNT) en grote merken (zoals van dranken), radio/tv-stations, gezondheids- en andere organisaties en overheden. Leeuwarden, Den Haag en Amsterdam hebben een eigen boot. De burgemeester van Cohen vaart erop mee. Minister Plasterk vaart met zijn ambtenaren op een eigen boot mee. De Amsterdamse politie vaart voor het eerst mee, de brandweer doet dat al langer. Van vrijdag tot en met zondag zijn er op verschillende plekken in de stad straatfeesten, met podia en buitentaps.

Lees ook:Canal Parade 2011 kleurt Amsterdam roze
Lees ook:Canal Parade kleur Amsterdam roze
Lees ook:Canal Parade zet Amsterdam op zijn kop
Lees ook:Canal Parade Amsterdam – zaterdag 5 augustus
Lees ook:Amsterdam roze feeststad tijdens Canal Parade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>