Zesde editie Amsterdam Light Festival internationaal succes

IMG_20161206_175236Zondag 21 januari doofde Amsterdam Light Festival na 53 dagen de lichten van haar kunstwerken. Kunstenaars uit dertien verschillende landen verlichtten de binnenstad met 36 kunstwerken rond het thema Existential. Met dit thema daagde het festival kunstenaars en bezoekers uit om na te denken over het belang van licht in ons bestaan. Hoogtepunt van deze editie was het kunstwerk thinline (6,5 kilometer langs de water expositie) dat de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei exclusief voor het festival ontwierp. Nieuw dit jaar was de land expositie op Marineterrein Amsterdam. Ook stak het festival dit jaar voor het eerst het IJ over met de World Masters of Projection Mapping. Tot en met 9 februari zijn elke dag videoprojecties te zien op de façade van EYE (bron: persbericht).

“Met een zeer goed gevoel sluiten we de zesde editie van Amsterdam Light Festival af. Ik ben oprecht verheugd dat onze ambitie om het festival naar een hoogwaardiger artistiek niveau te tillen, geslaagd is. De weloverwogen keuze van de kunstwerken, de land expositie op het Marineterrein en het nog lopende ‘World Masters of Projection Mapping’ leverden een prominente bijdrage aan het waarmaken van deze ambitie”, aldus Lennart Booij, artistiek directeur.

Het festival raakt steeds verder verankerd in Amsterdam en zoekt bewust de samenwerking op met de inwoners van de stad. Zo werkte de Duitse kunstenares Claudia Reh dit jaar in de vorm van het jaarlijkse educatietraject samen met maar liefst 38 Amsterdamse basisscholen. Verschillende klassen leverden hun creatieve bijdrage aan Reh’s lichtprojectie op de zijgevel van de Hermitage, waarmee een visuele dialoog tussen kind en kunstenaar ontstond. De land expositie was dit jaar voor het eerst op het Marineterrein, waar vijftien lichtkunstwerken museaal werden gepresenteerd. De nieuwe samenwerking met EYE, RAI en de vakbeurs ISE – voor de World Masters of Projection Mapping - leverde de oversteek over het IJ op.

Zevende editie Amsterdam Light Festival

De zevende editie van het festival draait om creatieve interpretaties van het thema the Medium is the Message. Inmiddels heeft het festival ruim 600 aanmeldingen ontvangen. De curatoren en internationale jury van het festival buigen zich de komende weken over de inzendingen van de kunstenaars uit meer dan vijftig verschillende landen. De call for concepts voor de zevende editie is inmiddels gesloten.

Over Amsterdam Light Festival

Jaarlijks verlichten innovatieve en kwalitatieve lichtkunstwerken van (inter)nationale kunstenaars de binnenstad van Amsterdam tijdens Amsterdam Light Festival. De zevende editie van het festival vindt plaats van 29 november 2018 tot en met 20 januari 2019. Ook tijdens deze editie bieden de lichtkunstwerken op de Amsterdamse grachten, kades en historische plekken bezoekers een unieke ervaring. Nationale en internationale kunstenaars zijn voor deze zevende editie door het festival uitgedaagd binnen het thema ‘the Medium is the Message’. www.amsterdamlightfestival.com.

De World Masters of Projection Mapping vindt plaats tot en met 9 februari 2018. Elke dag zijn er tussen 07:00-08:30 uur en 18:00-23:00 uur spectaculaire projecties te zien op de façade van EYE Filmmuseum. Een internationale jury beoordeelt de finalisten op 8 februari, de prijsuitreiking vindt plaats op 9 februari om 12:30 uur in RAI Amsterdam.

https://amsterdamlightfestival.com/nl/festival/over-het-festival/projection-mapping/

Lees ook:Zesde editie Amsterdam Light Festival geopend
Lees ook:Land expositie Amsterdam Light Festival op Marineterrein
Lees ook:World Masters of Projection Mapping: toonaangevende videokunstenaars projecteren op EYE Filmmuseum
Lees ook:Zaterdag 28 november opent prinses Beatrix Amsterdam Light Festival
Lees ook:Wereldberoemde kunstenaars bij zesde editie van Amsterdam Light Festival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>