Wereldberoemde kunstenaars bij zesde editie van Amsterdam Light Festival

Op 30 november start de zesde editie van Amsterdam Light Festival. Tot en met 21 januari 2018 verlichten 36 – speciaal voor het festival gemaakte – kunstwerken de binnenstad, waaronder werken van de wereldberoemde Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei en de Britse kunstenaar Cecil Balmond. Bezoekers kunnen de werken varend, fietsend en wandelend beleven. De waterexpositie van het festival telt 21 kunstwerken op en rond de grachten in het historische centrum van Amsterdam. De vaarroute van de waterexpositie loopt door het Oosterdok, over de Nieuwe Herengracht, de Amstel en via de Herengracht terug naar het Centraal Station. De landexpositie, bestaande uit 15 kunstwerken, is dit jaar voor het eerst op Marineterrein Amsterdam te bewonderen. De deelnemende kunstenaars, designers en architecten zijn dit keer uitgedaagd om binnen het thema Existential te werken (bron: persbericht).

Water expositie | 30 november 2017 t/m 21 januari 2018 

Tijdens het festival verlichten ruim twintig kunstwerken de Amsterdamse grachten. Ai Weiwei trekt met een 6,5 kilometer lange lichtlijn een grens door de stad. Wie mag naar binnen, wie niet? Wie bepaalt dat? Hoe kwetsbaar is een grens? Bij het kunstwerk Infinita van Cecil Balmond staat de relatie tussen vorm en orde in de kern van het leven centraal. Met Infinita stelt Balmond de vraag of de essentie van ons bestaan waarneembaar is, of dat deze onder het oppervlak ligt. De Kosovaarse kunstenaar Driton Selmani vond voor zijn kunstwerk Eye to Eye inspiratie in het nazar-amulet. Dit amulet beschermt de stad Amsterdam, haar inwoners en bezoekers tegen alle kwade invloeden. Het weert de angst af die Europa al jaren in zijn ban houdt.

Nederlandse bijdragen aan de expositie op het water zijn Whole Hole van Paul Vendel en Sandra de Wolf en ORIGIN van VENIVIDIMULTIPLEX. Wie tijdens een rondvaart Whole Hole binnenvaart, wordt als het ware een wormgat ingetrokken. Zo reis je volgens de kunstenaars naar een andere plek in de ruimte, of zelfs naar een parallel universum. ORIGIN is geïnspireerd door de oorsprong van licht: de lichtstralen van de installatie, die zich in een cirkelvorm boven je uitspreiden, verbeelden als een reusachtige ‘oertekening’ het ontstaan van licht.

Land expositie | 14 december 2017 t/m 7 januari 2018 

De land expositie vindt dit jaar voor het eerst plaats op Marineterrein Amsterdam, op loopafstand van Centraal Station. De Japanse kunstenaar Yasuhiro Chida vond de inspiratie voor zijn installatie Brocken 6 A in het natuurlijke lichtfenomeen dat zich voordoet wanneer je de zon precies in de rug hebt en de lichtstralen door zwevende waterdruppeltjes gebroken en verspreid worden. Ook de Nederlandse AlexP is met zijn installatie Existential: a collection of individuals onderdeel van de expositie op het Marineterrein. 576 zaklampen hangen bungelend aan een draad in een cirkelvormig frame.  Elke individuele lamp maakt een lichtvlek op de grond en samen vormen al deze vlekken een cirkel van licht. Die cirkel is niet statisch: de wind, een onvoorspelbare factor die AlexP verwelkomt, brengt deze voortdurend in beweging.

Het Canadese duo Reanna Niceforo en Phil Sutherland speelt met het project Enlightened? met de invloed van licht. Het fotohokje dat onderdeel is van deze installatie ga je namelijk niet binnen om een (pas)foto te maken, maar om bewust het proces te ervaren dat zo essentieel is voor een opname: belichting. Je wordt als een model uitgebreid uitgelicht, steeds vanuit verschillende richtingen en met veranderende intensiteit. Het effect is direct zichtbaar en omstanders buiten zien het via een projectie. Bezoekers kunnen de vijftien kunstwerken van de land expositie op eigen initiatief al wandelend ervaren. Drie weken lang is het Marineterrein een ontmoetingsplek voor bezoekers, Amsterdammers en kunstenaars. Iedere avond is er wat te beleven: lezingen over lichtkunst, interactieve performances voor publiek door kunstenaars bij hun werk, artist talks met de kunstenaars over de realisatie van hun werk en speciale rondleidingen langs alle lichtkunstwerken over het terrein.

Over Amsterdam Light Festival
Ook dit jaar is het festival zowel vanaf het water als het land te bewonderen. De waterexpositie presenteert een groot aantal lichtkunstwerken op de Amsterdamse grachten. Diverse rederijen bieden een vaarroute langs deze lichtkunstwerken aan, waaronder founding partner Amsterdam Canal Tours. Deze kunstwerken zijn van 17.00 tot 23.00 uur verlicht (tijdens Oud & Nieuw tot 20.00 uur). Op het land worden dit jaar voor het eerst lichtkunstwerken tentoongesteld op het Marineterrein, van 14 december 2017 tot en met 7 januari. Deze expositie kan door bezoekers op eigen initiatief wandelend worden bekeken en verkend. Deze kunstwerken zijn van 17.00 tot 22.00 uur verlicht (tijdens Oud & Nieuw tot 20.00 uur).

Lees ook:Zesde editie Amsterdam Light Festival geopend
Lees ook:Land expositie Amsterdam Light Festival op Marineterrein
Lees ook:Zesde editie Amsterdam Light Festival internationaal succes
Lees ook:Amsterdam Light Festival 2017
Lees ook:Zaterdag 28 november opent prinses Beatrix Amsterdam Light Festival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>