World Masters of Projection Mapping: toonaangevende videokunstenaars projecteren op EYE Filmmuseum

Vanaf 14 januari tot en met 9 februari zijn elke dag tussen 07:00 – 09:00 uur en 17:00 – 23:00 uur spectaculaire 3D-projecties te zien op de façade van EYE Filmmuseum. World Masters of Projection Mapping is onderdeel van Amsterdam Light Festival. De vorm van het museum – geen rechte vlakken en omringd door water – zorgde voor technische en productieve uitdagingen voor de deelnemende videokunstenaars. Er zijn elf projectoren rondom EYE geplaatst om de 3D-projecties mogelijk te maken. De World Masters is een gezamenlijk initiatief van Amsterdam Light Festival, beursorganisator Integrated Systems Events (ISE) en de RAI Amsterdam (bron: persbericht).

De finalisten van World Masters of Projection Mapping zijn:

1. Geert Mul - Al meer dan 25 jaar onderzoekt Mul de mogelijkheden van poëzie in de taal van nieuwe media. Mul betrekt het brede publiek via audiovisuele voorstellingen en kunstwerken bij openbare ruimtes. Zijn installaties zijn tentoongesteld in tal van musea voor moderne kunst, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam.

2. Alida Dors en Manuel Rodriques - Alida Dors is de artistiek leider van het dansgezelschap BackBone. BackBone gebruikt dans om maatschappelijke problemen aan te pakken en verschillende groepen samen te brengen. Manuel Rodrigues is grafisch ontwerper en filmkunstenaar. Hij behandelt en manipuleert elementen uit de visuele wereld net zoals dans, waarbij beeld en geluid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

3. Telcosystems (Gideon Kiers, David Kiers en Lucas van der Velden) - Gideon, David en Lucas onderzoeken de relatie tussen het gedrag van geprogrammeerde numerieke logica en de menselijke perceptie van dit gedrag. Dit onderzoek resulteert in de creatie van meeslepende audiovisuele installaties die via verschillende media en live uitvoeringen worden getoond. Hun werk is getoond in musea en tijdens festivals als Ars Electronica, het Internationaal Film Festival Rotterdam en het Holland Festival.

4. Florian en Michael Quistrebert - Dit duo creëert ‘optische doeken’ en video’s met daarin hoekpatronen waarin symmetrie en reflecties terugkerende thema’s zijn. Met verschillende materialen en technieken streven ze ernaar het modernisme, futurisme en de optische kunst opnieuw uit te vinden.

5. Eder Santos - Santos, een pionier in multimediale kunst in Brazilië, ontvangt wereldwijd erkenning voor de ontwikkeling van hybride projecten die visuele kunst, film, theater, video en nieuwe media combineren. Zijn werken behoren tot de permanente collecties van het MoMA in New York en het Centre Georges Pompidou in Parijs, twee van de grootste musea voor hedendaagse kunst wereldwijd.

eer informatie over de finalisten van World Masters of Projection Mapping:

Geert Mul: https://geertmul.nl/

Alida Dors en Manuel Rodrigues: www.backboneconnects.nl en http://deepred.tv

Telcosystems: http://telecosystems.net

Florian en Michael Quistrebert: http://quistrebert.com

Eder Santos: https://www.edersantos.com.br

De jury

EYE Filmmuseum en Amsterdam Light Festival hebben de finalisten geselecteerd. De jury, die op 8 februari de finalisten beoordeelt, bestaat uit: Lennart Booij, artistiek directeur van Amsterdam Light Festival (juryvoorzitter), Jaap Guldemond, directeur tentoonstellingen van het EYE Filmmuseum (curator), Marente Bloemheuvel, associate curator van EYE Filmmuseum, Jozef Hey, oprichter en eigenaar van BeamSystems, Giny Vos, kunstenaar en Paul James, hoofdredacteur van Mondo*arc. Het belangrijkste beoordelingscriterium voor de jury is hoe de finalisten creativiteit en technologie combineren om hun verhaal te vertellen.

Programma World Masters of Projection Mapping:

Videotentoonstellingen: 14 januari – 9 februari. Dagelijks tussen 07:00 – 09:00 uur en 17:00 – 23:00 uur.

Jurybeoordeling: 8 februari – start om 19:45 uur – EYE Filmmuseum

Prijsuitreiking: 9 februari – start om 13:30 uur – RAI Amsterdam, ISE 2018, Forum

Gezamenlijke vertoning van de vijf mappings: 9 februari – start om 19:45 uur – EYE Filmmuseum

Over Amsterdam Light Festival

Tijdens de 6e editie van Amsterdam Light Festival, van 30 november 2017 tot en met 21 januari 2018, verlichten 36 kunstwerken en installaties van hedendaagse (internationale) (licht)kunstenaars, designers en architecten de binnenstad. Het thema van deze editie is ‘Existential’. Zo hoopt Amsterdam Light Festival bezoekers te stimuleren om na te denken over wat mensen verenigt en welke rol licht hierin speelt. Onder de werken bevindt zich een bijzonder kunstwerk van de wereldberoemde Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei. Samen met de partners heeft het festival steeds voor ogen gehad een hoogwaardig en prominent lichtproject toe te voegen aan de programmering. Amsterdam Light Festival is verheugd om deze ambitie waar te maken met de organisatie van de World Masters of Projection Mapping.

Over Integrated Systems Events (ISE)

ISE – opgericht in 2004 – is ‘s werelds grootste beurs voor de professionele AV- en elektronica-industrie. ISE 2018 vindt plaats tussen 6 en 9 februari en trekt naar verwachting meer dan 1,200 exposanten en meer dan 75,000 geregistreerde deelnemers naar de RAI Amsterdam. De beurs is een gezamenlijk initiatief van de Audiovisual and Integrated Experience Association (AVIXA) en de Custom Electronic Design and Installation Association (CEDIA). www.iseurope.org.

Over EYE Filmmuseum

EYE is schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van de film en de kunst van het bewegend beeld. Het nationale museum voor de film aan het Amsterdamse IJ beheert in het EYE Collectiecentrum meer dan veertigduizend films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. EYE volgt de actualiteit op de voet met programma’s , tentoonstellingen en evenementen. Iedere dag staat het museumgebouw vanaf tien uur open voor iedereen die in film- en filmcultuur is geïnteresseerd. Vier zalen, een expositieruimte, een educatieve verdieping, een shop en een bar-restaurant heten de bezoeker welkom. EYE wordt wereldwijd geroemd om zijn kennis en expertise op het gebied van filmrestauratie, -onderzoek en -educatie. De medewerkers van het museum spannen zich in om alles wat je over film zou willen weten onder handberei k te brengen. Voor jong en oud, filmliefhebber en -professional: vanuit steeds veranderend perspectief belicht EYE de film als kunst, amusement en deel van de digitale beeldcultuur. www.eyefilm.nl

Lees ook:Zesde editie Amsterdam Light Festival internationaal succes
Lees ook:Finalisten VARA Leids Cabaret Festival 2010 bekend
Lees ook:Finalisten VARA Leids Cabaret Festival 2015 bekend
Lees ook:AAA Festival Muziek en Kunst in Amsterdam
Lees ook:Finalisten VARA Leids Cabaret Festival 2017 bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>