De schaatsen kunnen van zolder

IMG_20160516_161248Het vriest! De komende nachten gaat het behoorlijk vriezen en overdag komt het kwik ook nog maar nauwelijks boven nul. Sinds jaren krijgen we een aantal ijsdagen. Volgens het KNMI levert elke nacht met minstens 5 graden vorst een centimeter ijs op. De minimumtemperaturen over een hele week gedeeld door 5 geven ongeveer de dikte van het ijs aan. Volgens deze berekeningen zou het ijs in het oosten van het land op Nieuwjaarsdag 8 centimeter dik moeten zijn. Maar dan zou het kunnen gaan dooien: wat daarna gebeurt, is nu nog onzeker. De schaatsen kunnen van zolder. Schaatsen op meren en sloten kan voorlopig nog niet, maar ondergelopen weilanden vriezen snel dicht. Schaatsverenigingen maken zich al op voor marathons op natuurijs. Wie krijgt de primeur? In 2007 jaar was dat de ijsclub van Haaksbergen in Overijssel: die was de verenigingen van het Drentse Veenoord en het Groningse Noordlaren (traditioneel de eersten) vóór.

Opwarming van de aarde of niet: het is dit jaar opvallend kouder. De zomer en de herfst waren koeler en de eerste sneeuw viel veel eerder dan de jaren ervoor. Belooft dat een Elfstedentocht? Weerman Bas Schijff van Blik op het Nieuws sluit het niet uit. De poolwinters op de Noord -en de Zuidpool waren kouder dan de afgelopen jaren; op Spitsbergen en IJsland is het sinds tien jaar niet meer zo koud. Volgens Schijff komt dat door de zon: die beïnvloedt de temperatuur op Aarde, omdat de zonneactiviteit regelmatig toe -en afneemt.

 

Onze zon heeft een cyclus van 11 jaar en van 23 jaar waarin de zonneactiviteit toe -of afneemt. De zon geeft niet altijd evenveel energie af en de polen van de zon draaien eens in de 23 jaar om. Onze zon was de laatste 23 jaar actiever dan ooit: heel toevallig ook de periode waarin de opwarming van de aarde versnelde. Sinds vorig jaar is de zonneactiviteit nihiel. Net als 23 jaar geleden, toen die activiteit ook een minimum bereikte. Toen hadden we twee Elfstedentochten achter elkaar (in 1985, 1986 en bijna nog één in 1987). En 23 jaar dáárvoor was de strenge poolwinter van 1963, waarin zelfs een stuk van de Noordzee was bevroren. ‘Als deze winter niet echt koud gaat worden, dan begin ik mij pas echt zorgen te maken over het klimaat’, zegt Schijff. In heel Europa is de winter veel eerder begonnen: in landen als Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk viel nog nooit zoveel sneeuw.

Lees ook:Koudste winter sinds 1996 – meeste sneeuw sinds 1979
Lees ook:Op 6 januari nog nooit zo warm geweest
Lees ook:Amersfoort: 13.000 jaar oud oerbos gevonden op landgoed
Lees ook:Winter nu echt in aantocht
Lees ook:Koning Winter deelt late tik uit – Koningsdag wordt koud!

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De schaatsen kunnen van zolder

  1. Pingback: Eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen | Eropuit

  2. Pingback: Eindelijk weer schaatsen op natuurijs | Eropuit

  3. Pingback: Krijgt 100-jarige vereniging een Elfstedentocht? | Eropuit

  4. Pingback: Vadertje Vorst komt terug | Eropuit

  5. Pingback: Keizersgracht Amsterdam dicht om ijsbaan te creëren | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>