Eindelijk weer schaatsen op natuurijs

Het vriest voorlopig: eindelijk kunnen we weer schaatsen op natuurijs (februari 2012: klik hier). Dat wil niet zeggen dat je nu al zomaar het ijs op kunt. De natuurijsbanen zullen de komende dagen stuk voor stuk opengaan en met de kerstvakantie ongetwijfeld massaal worden bezocht. Nederland telt zo’n duizend natuurijsbanen, die snel dichtvriezen, na vier of vijf nachten vorst. Die banen zijn in beheer van ijsclubs; plaatselijke media zullen berichten wanneer ijsbanen opengaan. De Koninklijke Nederlandse Schaats Bond (KNSB) adviseert om op zo’n ijsbaan te schaatsen en nog niet in de vrije natuur. Een natuurijsbaan heeft slechts een dun laagje water, dat snel bevriest. Sloten, kanalen en grote waterwegen zijn pas veel later veilig om op te schaatsen: dat is niet altijd te zien. De plaatselijke ijsclub of de politie kan advies geven.

Toertochten kunnen worden verreden als een vereniging deze officieel organiseert: dan weet je zeker dat het ijs veilig is. De ijslaag moet dan dik genoeg zijn om duizenden schaatsers te kunnen dragen. Als een tocht onder auspiciën van de KNSB doorgaat, voldoet de route van de tocht aan strenge eisen en kan er veilig geschaatst worden. Voor een toertocht moet het ijs minimaal 12 centimeter dik zijn. Op de site van de KNSB staan de komende wedstrijden op natuurijs en informatie over toertochten; op dit moment staat bij alle tochten 0-0-0, dat wil zeggen: ze kunnen nog niet worden verreden.

Lees ook:Eerste schaatsers op natuurijs
Lees ook:Eerste schaatsers op natuurijs
Lees ook:Eerste schaatsers op natuurijs
Lees ook:Nieuwe vorstperiode verrast schaatsers
Lees ook:Sneeuw spelbreker eerste wedstrijd op natuurijs

1 Reacties // Reageer

One thought on “Eindelijk weer schaatsen op natuurijs

  1. Barend

    Er wordt in Brabant al heel leuk geschaatst op de Flaes bij Esbeek.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Keizersgracht Amsterdam dicht om ijsbaan te creëren | Eropuit

  3. Pingback: Krijgt 100-jarige vereniging een Elfstedentocht? | Eropuit

  4. Pingback: Eerste toertocht op natuurijs gaat door | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>