Vadertje Vorst komt terug

Rond de jaarwisseling is Vadertje Vorst terug in Nederland (januari 2017: klik hier). In Rusland brengt Vadertje Winter op 31 december cadeautjes rond, als  Slavische variant van de Kerstman. Hij kan ons wel eens  verblijden met een dikke laag natuurijs. Nadat het met kerstmis dooide, slaat het weer morgen om en stroomt er vanuit het oosten vrieslucht het land binnen. De dagen erna draait de wind verder naar het oosten en wordt het kouder, met perioden met sneeuw. Rond de jaarwisseling vriest het licht tot matig; in het begin van het nieuwe jaar kan het matig tot streng gaan vriezen, melden de weercomputers van het ECMWF (het Europese weercentrum in het Britse Reading). Friesland verwacht voor het eerst sinds het laatste Elfstedenjaar 1997 écht winterweer.

Volgende week zou zeer strenge vorst mogelijk zijn (min-15 graden of lager). De nieuwe winterperiode zou minimaal een dag of tien aanhouden. Vorig jaar konden we kort na kerstmis de schaatsen van zolder halen en tot ver in januari schaatsen op natuurijs. Dat lijkt zich te kunnen herhalen, al zijn de weersvoorspellingen nog niet eenduidig. Kerstmis 2009 gaat in ieder geval de boeken in als een witte kerst. Hoewel in een groot deel van het land de sneeuw wegsmolt, bleef in de Bilt, de thuishaven van ’s lands weerstation KNMI, eerste en tweede kerstdag een gesloten sneeuwdek liggen: dé graadmeter voor een ‘officiële’ witte kerst. Sinds 1981 is dat niet meer voorgekomen.

Lees ook:Kerstmis 2012 wordt groen en nat
Lees ook:Sneeuw verlamt Nederland
Lees ook:Sneeuwpret in groot deel van Nederland
Lees ook:Koning Winter komt terug: mogelijk kunnen we weer schaatsen op natuurijs
Lees ook:Pak sneeuw vertraagt groei natuurijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>