Dickens bedacht witte kerst en Coca-Cola de Kerstman

I’m Dreaming of a White Christmas‘: de song van Irving Berlin werd beroemd door de Amerikaanse zanger Bing Crosby. Maar sneeuwt het dan  vaak? In de vorige eeuw noteerde het KNMI in de Bilt maar zes witte kersten, dus zó gebruikelijk is het nou ook weer niet. De wens naar een witte kerst bestaat  nog niet zo lang. De Britse schrijver Charles Dickens (1812-1870) introduceerde een witte kerst in zijn boek ‘A Christmas Carol’. De vrek Scrooge komt net op tijd tot inkeer, opent op kerstochtend zijn raam, hoort de kerkklokken luiden en kijkt uit op een besneeuwde stad. Dickenskenner Philip Allingham van de Lakehead University in Ontario zegt in The Times dat een witte kerst ‘een verzinsel van Dickens is, omdat hij terugdacht aan zijn eigen verloren jeugd.’ Het klimaat was zacht in 1843, het jaar dat hij ‘A Christmas Carol‘ schreef, maar het was wel knap koud in het Engeland van zijn vroege jeugd.

 

Dickens werd in 1812 geboren: de twaalf jaren die volgden waren extreem koud. Zes van zijn eerste negen levensjaren beleefde de schrijver een witte kerst. In 1813 werd er zelfs een frost fair op de bevroren Theems gehouden. Zijn vader moest in die jaren de gevangenis in, omdat hij zijn schulden niet kon betalen. Eind 19e eeuw was het in het Victoriaanse Engeland not done voor de bourgeoisie om kerstmis te vieren, maar ‘A Christmas Carol’ bracht daar verandering in. In 1840 liet Prins Albert kerstbomen overkomen, nadat Dickens daar een populair stuk over schreef. Vanaf 1900 verschijnen de eerste kerstkaarten met besneeuwde taferelen.

 

De kerstman stamt uit Europa, maar de Amerikanen maakten hem tot wie hij nu is. De Hollandse kolonisten namen hun Sinterklaastraditie mee: Sinterklaas verbasterde daar tot Santa Claus. De Amerikanen ontnamen de Sint zijn mijter en staf, gaven hem een muts en zetten hem op een arrenslee, getrokken door rendieren. In 1931 liet Coca-Cola een advertentie ontwerpen door de Zweedse kunstenaar Haddon Sundblom, waarop twee kinderen flessen cola aan de kerstman geven. Deze en navolgende reclames gaven de figuur zijn huidige gedaante. De kleuren rood en wit van de kerstman zijn dezelfde kleren als van Coca-Cola. Net als Sinterklaas in Santa een kindervriend, maar misschien ook wel hét Amerikaanse symbool van commercie en hebberigheid tijdens het kerstfeest.

Lees ook:Dickens-festijnen in december
Lees ook:Kerstmis 2013 wordt een groene kerst
Lees ook:Dickensdagen, Dickens kerstmarkten en Scrooge Festivals
Lees ook:Dickensdagen, -markten en festijnen 2016
Lees ook:Maastricht krijgt eerste officiële intocht van de Kerstman

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Dickens bedacht witte kerst en Coca-Cola de Kerstman

 1. Pingback: De schaatsen kunnen van zolder | Eropuit

 2. Pingback: Deventer Dickens Festijn | Eropuit

 3. Pingback: Kerst bij de Oranjes in Paleis Het Loo | Eropuit

 4. Pingback: Kaarsjesavond in Gouda | Eropuit

 5. Pingback: Lichtjesavond in Delft | Eropuit

 6. Pingback: Eindhoven Winterstad 2009 | Eropuit

 7. Pingback: Winterland Maastricht 2009 | Eropuit

 8. Pingback: Sneeuw verlamt Nederland | Eropuit

 9. Pingback: Kerstmis 2009 wordt een kwakkelkerst | Eropuit

 10. Pingback: Noordwijk Kerstdorp aan Zee | Eropuit

 11. Pingback: Kerst op Kasteel Middachten | Eropuit

 12. Pingback: Kaarsjesavond Nieuwpoort | Eropuit

 13. Pingback: Kerst op Kasteel keukenhof | Eropuit

 14. Pingback: Anton Pieckparade in Haarlem | Eropuit

 15. Pingback: Kerstmarkt Bourtange | Eropuit

 16. Pingback: Kerstmarkt in Rijnhal Arnhem | Eropuit

 17. Pingback: Ravenstein bij Kaarslicht | Eropuit

 18. Pingback: Kerstmarkt 2010 Haarlem | Eropuit

 19. Pingback: Lichtjesavond Delft 2010 | Eropuit

 20. Pingback: Kaarsjesavond 2010 in Gouda | Eropuit

 21. Pingback: Vreeswijk bij kaarslicht | Eropuit

 22. Pingback: Kerst op Paleis Het Loo | Eropuit

 23. Pingback: Kerstmarkt Dordrecht 2010 | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>