Amersfoort: 13.000 jaar oud oerbos gevonden op landgoed

@Erik Feenstra

Op landgoed Den Treek in Leusden, in de buurt van Amersfoort, is een zeldzame vondst gedaan: de  restanten van een 13.000 jaar oud oerbos. Archeologen vonden 160 eeuwenoude dennen, ‘perfect geconserveerd’. Onderzoekers hebben hiermee een unieke kans om te bekijken hoe het klimaat duizenden jaren geleden in onze regio veranderde. De oudste was minstens 167 jaar oud, blijkt uit de jaarringen, die nog altijd zichtbaar zijn.

Inmiddels staan onderzoeksinstellingen in de rij om zich op de bomen te storten. Toen het oerbos ontstond was deze regio een soort poollandschap dat langzaamaan begroeid raakte. Vervolgens brak de Jonge Dryas aan, en periode waarin  het kwik nog één keer fors daalde voor de warme periode aanbrak waarin we nu nog steeds zitten. Toen het plotseling kouder werd, zijn de bomen waarschijnlijk bezweken door de kou en omgewaaid. De bomen kwamen terecht in een veenlaag, die later bedekt raakte onder het zand. Daardoor waren ze beschermd tegen verrotting en bleven ze bewaard.

Waarom het kwik ineens daalde is nog niet duidelijk. Veel onderzoekers denken dat koud en zoet smeltwater van de ijskap op de Noordpool in de Atlantische Oceaan terecht kwam, wat de warme golfstroom stillegde. Een scenario dat zich met de opwarming van de aarde ook nu zou kunnen voordoen. De vondst bij Amersfoort kan inzicht geven over de gevolgen van klimaatverandering in de nabije toekomst.

Lees ook:Eiken op de Veluwe geen duizend jaar oud
Lees ook:Onbekend schilderij Rembrandt ontdekt
Lees ook:Wetenschappers en kunstenaars geven bomen een stem
Lees ook:Fruittelers en wijnboeren sproeien tegen de nachtvorst
Lees ook:Nederlandse bossen zijn saai

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>