Wordt derde kerstdag toch nog een witte kerst?

Zaterdag 27 december, ‘derde kerstdag’, zou wel eens toch nog een witte kerst kunnen brengen. De kans op sneeuw is groot. Als de voorspellingen uitkomen, is er in Noord-Nederland zelfs kans op sneeuwjacht, omdat het naast sneeuwen ook hard gaat waaien. De oorzaak van de sneeuwval is een lagedrukgebied dat vanuit Noord-Engeland via de Noordzee hierheen komt en over Zuid-Nederland naar het zuidoosten trekt. In totaal wordt 3 tot 8 centimeter sneeuw verwacht. Hoe zuidelijker het lagedrukgebied overtrekt, hoe meer kans op sneeuw, zei de weerman in het NOS-Journaal.

Zie ook: zachte kerst met hooikoorts

Aan de noordkant van het lagedrukgebied zit koude lucht, die ervoor kan zorgen dat neerslag als sneeuw omlaag komt. In de kustprovincies kan de neerslag als regen beginnen, maar daarna zal het overal overgaan in natte sneeuw (die wegsmelt) en vervolgens droge sneeuw (die blijft liggen). Het KNMI waarschuwt voor gladheid. Ook in Midden- en Zuid-Duitsland en de Alpen worden sneeuwjachten verwacht. In de bergen kan tientallen centimeters sneeuw vallen. Goed nieuws voor de wintersporters, omdat er op dit moment weinig sneeuw op de bergen lig. Mensen die zaterdag willen vertrekken naar de Alpen, krijgen het advies beter een dagje te wachten, mede omdat er veel files worden verwacht, en in ieder geval de weerberichten goed in de gaten te houden. Na het weekend is de kans op winters weer groot, met overdag temperaturen iets boen nul en ‘s nachts lichte tot matige vorst.

Lees ook:Kerstmis 2012 wordt groen en nat
Lees ook:Sneeuw en ijzel op kerstavond
Lees ook:Kerst begint met storm – de derde in korte tijd
Lees ook:Winter in aantocht: nachtvorst, kans op sneeuw en gladheid
Lees ook:Nog meer sneeuw op komst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>