Nederlandse Veteranendag Den Haag – zaterdag 24 juni

Zaterdag 24 juni vindt in Den Haag voor de 13e keer de Nederlandse Veteranendag plaats. De dag vindt altijd plaats op de laatste zaterdag van juni, rond 29 juni, de verjaardag van de in 2004 overleden prins Bernhard. Hij nam altijd op 5 mei het veteranendefilé af in Wageningen. Na zijn dood besloot het kabinet als eerbetoon aan de prins de jaarlijkse Veteranendag op 29 juni te laten plaatsvinden, sinds 2008 op de dichtstbijzijnde zaterdag. Naast Den Haag zijn er ook elders in het land lokale veteranendagen.

Zie ook: Marinedagen en SAIL Den Helder

 

De dag is een eerbetoon aan alle 115.000 Nederlandse veteranen: op deze dag wordt stilgestaan bij de inzet van Nederlandse militairen in het verleden en bij vredesoperaties over de hele wereld, van de Tweede Wereldoorlog tot huidige missies. De Veteranendag begint om 10.20 uur met een bijeenkomst in de Ridderzaal, in aanwezigheid van de koning, de premier en de minister van Defensie. Daarna volgt vanaf 11.30 uur de medaille-uitreiking op het Binnenhof. Beide ceremonies zijn op NPO 1 en op het Malieveld op grote schermen te volgen.

Om 13.15 uur vertrekt op het Malieveld het defilé voor de koning met ruim 5.000 veteranen, militairen, muziekcorpsen, historische en moderne legervoertuigen, paarden en een vliegshow. Het defilé eindigt op het Malieveld. Het publiek kan overal staan waar geen tribunes zijn. Op het Malieveld is van 9.00 tot 17.00 uur uur een gratis toegankelijk event met muziek, eten, drinken en kindervertier. Vanaf 14.45 uur is er een muzikaal programma met onder meer Bergit Lewis en het orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Lees ook:Zaterdag 25 juni: Nederlandse Veteranendag in Den Haag
Lees ook:Nederlandse Veteranendag 2014
Lees ook:Nederlandse Veteranendag 2015 in Den Haag
Lees ook:Veteranendag Den Haag
Lees ook:Nederlandse Veteranendag 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>