Nederlandse Veteranendag 2012

Zaterdag 30 juni 2012 vindt in Den Haag voor de 8e keer de Nederlandse Veteranendag plaats: niet alleen voor militairen, maar voor iedereen (2013; klik hier). Dan staat Den Haag staat bol van de activiteiten, zoals het nationale defilé van duizenden veteranen, de fly-past boven de Hofvijver en feest op het Malieveld. Als voorbode landen vrijdag 29 juni om 13.30 uur parachutisten in de Hofvijver. Op de Veteranendag wordt stilgestaan bij de inzet van Nederlandse militairen in het verleden en bij vredesoperaties over de hele wereld.

 

De Veteranendag begint met een plechtige bijeenkomst in de Ridderzaal in aanwezigheid van prins Willem-Alexander en premier Rutte. Daarna wordt op het Binnenhof de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uitgereikt aan militairen die net terug zijn van hun missie. Kort na 13.00 uur begint het defilé vanaf het Malieveld met duizenden veteranen, muziekkorpsen en historische legervoertuigen. Aan de Kneuterdijk neemt de prins het defilé af. Het defilé eindigt weer op het Malieveld. Het publiek kan overal staan waar geen tribunes zijn; langs het Lange Voorhout en de Kalvermarkt is het rustiger om de optocht goed te kunnen zien. Boven de Hofvijver en het defileerpunt op de Kneuterdijk is de traditionele fly-past van historische en moderne vliegtuigen te zien.

 

Op het Malieveld is het van 09.00 tot 17.00 uur feest, met voor elk wat wils. Het terrein is opgedeeld in drie sectoren: een activiteitenterrein (met een Kidscorner), de Veteranenplaza (een tentendorp) en het muziekpodium. Rond 12.00 uur rijden ongeveer 250 veteranen op motoren het Malieveld op. In de middag verzorgt het Korps Rijdende Artillerie van de Landmacht een optreden met hun Gele Rijders. De rode draad van het muziekprogramma is de Veteranen Top 50, samengesteld door de veteranen zelf. Daarnaast treden er ook artiesten live op, zoals Blue Diamond Riem de Wolff en Anneke Grönloh, onder begeleiding van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en het orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Nieuwere muziek is er ook, bijvoorbeeld van Belle Perez en DJ Alex van Oostrom. De Veteranendag sluit The Hague Festivals 2012 af.

Lees ook:Nederlandse Veteranendag 2013 in Den Haag
Lees ook:Nederlandse Veteranendag 2014
Lees ook:Nederlandse Veteranendag 2011
Lees ook:Veteranendag Den Haag
Lees ook:Nederlandse Veteranendag 2009

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>