Luchtruim zeker tot morgen 6.00 uur dicht

De problemen met de aswolk uit IJsland zijn voorlopig niet voorbij. Die blijft nog zeker 24 uur in de hogere luchtlagen boven Europa hangen, omdat het op die hoogte zo goed als windstil is. Daardoor is er geen vliegverkeer mogelijk en blijft het luchtruim boven Nederland in ieder geval tot zes uur morgenochtend dicht. Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat bekend gemaakt. Schiphol is zo goed als uitgestorven: in de vertrekhal slapen her en der mensen. Gestrande passagiers staan rijen dik voor de NS loketten. De NS zet extra en verlengde treinen in. Er is een run op autoverhuurbedrijven; veel mensen delen auto’s delen met elkaar.

 

Volgens Eurocontrol vallen circa 17.000 van de 28.000 vluchten boven Europa uit; boven noordwest is helemaal geen vliegverkeer. Ook Groot-Brittannië houdt de vliegvelden tot morgen 6 uur gesloten, België tot 10 uur en in Frankrijk en Duitsland liggen veel vliegvelden plat. De aswolk heeft wereldwijd consequenties voor alle rangen en standen. De koningin moest haar rijtuig even uit de tentoongestelde Koninklijke treinen in het Spoorwegmuseum ‘weghalen’ om met Willem-Alexander en Máxima naar de 70ste verjaardag van de koningin van Denemarken af te reizen. De IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull blijft nog steeds as uitstoten; het hangt van de windrichting af of dat problemen blijft geven.  Gezondheidsproblemen zijn er vooralsnog niet: de wolk zit in hogere luchtlagen en kan alleen door mensen worden ingeademd, als het zou gaan regenen.

Lees ook:Luchtruim boven Nederland dicht vanaf 19.00 uur
Lees ook:Groot deel Europees luchtruim zit potdicht
Lees ook:Luchtruim tot zeker 14.00 uur op slot
Lees ook:Aswolk legt vliegverkeer lam
Lees ook:Sneeuwoverlast treft westen van Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>