Luchtruim boven Nederland dicht vanaf 19.00 uur

Donderdagavond 19.00 uur gaat het luchtruim boven Nederland dicht. Dat meldt Schiphol (laatste update vrijdag 16 april: het luchtruim blijft tot zeker zaterdagochtend 6.00 uur dicht). Oorzaak is een aswolk, afkomstig van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull, die vanuit Noord Europa naar het zuiden zakt en aan het begin van de avond in Nederland wordt verwacht. De komende uren wordt het vliegverkeer afgebouwd. Volgens een reporter op  NOS nieuws is dit ‘ongekend: het gebeurt op een schaal die nog nooit is vertoond’.

 

Veel vluchten moeten worden geannuleerd. In de loop van de dag waren er tegenstrijdige berichten: eerst zou het luchtruim ‘s middags op slot gaan, later werd gemeld dat het zou openblijven, maar gebeurt dat definitief om 19.00 uur. Vanavond is in heel Noord-Europa geen vliegverkeer mogelijk: ook in Groot-Brittannië, Ierland, Denemarken, Zweden, Denemarken en België wordt de komende uren het luchtruim gesloten.  Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat de aswolk niet gevaarlijk is voor de gezondheid: de wolk zit in hogere luchtlagen en kan alleen door mensen worden ingeademd, als het zou gaan regenen. Dan daalt de as omlaag, maar voor de komende dagen is er geen regen voorspeld. De aswolk is niet te zien, maar zorgt voor een bijzondere zonsondergang; door de deeltjes in de lucht zal die een rode gloed vertonen.

Lees ook:Luchtruim zeker tot morgen 6.00 uur dicht
Lees ook:Groot deel Europees luchtruim zit potdicht
Lees ook:Aswolk legt vliegverkeer lam
Lees ook:Luchtruim tot zeker 14.00 uur op slot
Lees ook:Kritiek op luchtvaartverbod groeit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>