Aswolk legt vliegverkeer lam

In de loop van de middag wordt het Nederlandse luchtruim volledig afgesloten (update: vanaf 19.00 uur). Dat heeft Schiphol donderdagochtend 15 april bekend gemaakt. De komende uren wordt de capaciteit van het luchtverkeer geleidelijk verminderd. Oorzaak is een aswolk, afkomstig van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull, die vanuit Noord-Europa naar het zuiden zakt.

 

Zodra de wolk boven ons land arriveert, wordt alle vliegverkeer stilgelegd, tot de wolk uit onze regio is verdwenen. ‘Dat is ook afhankelijk van de vulkanische activiteit op IJsland’, aldus de woordvoerder van de luchthaven. Vliegen door zo’n wolk is gevaarlijk: de as gaat in alle kieren en gaten van een vliegtuig zitten, waardoor motoren en apparaten kunnen uitvallen. Ook in België en het westen van Duitsland komt een vliegverbod, aldus Eurocontrol, de organisatie die waakt over de veiligheid van het luchtverkeer in Europa. De aswolk ontregelt grote delen van Noord –en West-Europa. Ook het Britse luchtruim gaat vanmiddag op slot. In Noorwegen zijn alle vluchten van en naar Oslo geschrapt.  De internationale luchthavens van Stockholm en Gotenburg liggen vooralsnog buiten de gevarenzone van de wolk; in het noorden van Zweden is het vliegverkeer wel ontregeld. Volgens het KNMI zal de zonsondergang vanavond extra rood gekleurd zijn.

Lees ook:Luchtruim boven Nederland dicht vanaf 19.00 uur
Lees ook:Luchtruim zeker tot morgen 6.00 uur dicht
Lees ook:Luchtruim tot zeker 14.00 uur op slot
Lees ook:Groot deel Europees luchtruim zit potdicht
Lees ook:Kritiek op luchtvaartverbod groeit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>