Groot deel Europees luchtruim zit potdicht

IMG_20160531_144100Niet alleen het Nederlandse luchtruim zit potdicht: een groot deel van Europa zucht onder de aswolk  vanuit IJsland. Eurocontrol verwacht vandaag slechts 6.000 vliegbewegingen in het Europese luchtruim; op een normale zaterdag zijn dat er 22.000. In vrijwel geheel Noord, West en Centraal Europa kunnen vliegtuigen niet landen of opstijgen. Eurocontrol verwacht dat hier in ieder geval de komende 24 uur weinig verandering in komt. KLM en Transavia hebben al hun vluchten van en naar Schiphol tot 24.00 uur opgeschort. Transavia brengt vandaag om 18.00 uur de laatste update.

 

De KLM meldt dat bij alle intercontinentale vluchten op zondag naar Schiphol vier uur van tevoren wordt beslist of ze doorgaan. De drie vliegvelden van Parijs blijven tot zeker maandagmorgen 8.00 uur dicht; het Belgische luchtruim blijft zeker op slot tot morgen 10.00 uur. De IJslandse vulkaan blijft enorme aswolken spuwen: het afgelopen etmaal was er sprake van een constante uitstoot van as. Vulkanologen hebben geen idee hoe land de vulkaan actief blijft. De wind waait nog steeds vanuit het noordwesten en drijft het vulkaanas naar het Europese continent. De kans bestaat dat de aswolk het vliegverkeer in Europa tot midden volgende week dwars zit. Vliegen door de aswolk is gevaarlijk omdat de as de motoren van een toestel kan laten vastlopen. NS Highspeed zet zaterdag vijf extra lange Thalys treinen in van en naar Brussel/Parijs en tussen Brussel en Londen rijden drie extra Eurostar treinen. De veerboten van en naar Groot-Brittannië draaien topdagen. Touroperators proberen gestrande reizigers per bus te vervoeren.

Lees ook:Luchtruim tot zeker 14.00 uur op slot
Lees ook:Luchtruim zeker tot morgen 6.00 uur dicht
Lees ook:Luchtruim boven Nederland dicht vanaf 19.00 uur
Lees ook:Aswolk legt vliegverkeer lam
Lees ook:Kritiek op luchtvaartverbod groeit

1 Reacties // Reageer

One thought on “Groot deel Europees luchtruim zit potdicht

  1. v rijhen

    Jammer voor de mensen die een ticket hebben geboekt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>