Royal Class, vorstelijk reizen in Spoorwegmuseum Utrecht

IMG_20160515_134149Tot en met 5 september 2010 presenteert het Spoorwegmuseum in Utrecht de internationale tentoonstelling Royal Class, vorstelijk reizen. Voor het eerst zijn Koninklijke treinen uit heel Europa bij elkaar te zien. Woensdag kwam koningin Beatrix met haar eigen koninklijke trein om de tentoonstelling te openen. De trein bleef op de tentoonstelling achter: ze reisde met de auto terug naar huis. De koningin schijnt haar eigen trein de laatste jaren sowieso zelden te gebruiken. Dat was ooit wel anders. In de 19e eeuw omarmden de Europese vorstenhuizen de nieuwe manier van reizen gretig, om naar hun vakantieverblijven te reizen, staatsbezoeken af te leggen of andere vorstenhuizen te bezoeken.

In Utrecht staan een aantal treinstellen bij elkaar, zoals van Franz Ferdinand waarmee hij reisde voor hij in 1914 werd vermoord, het rijtuig van de Engelse koningin Adelaide uit 1842, de State Couch van de Britse koning Edward VII uit 1902, het eetkamerrijtuig van koning Albert van België uit 1912 en de trein van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth (Sissi). Zij reisde graag en veel, tot aan Zandvoort aan toe, om het strenge protocol aan het Weense hof te ontlopen. Er staan  ook treinen van ons eigen koningshuis, zoals van Juliana en Bernhard en salonrijtuig nr. 10 van koningin Beatrix. Voor de tentoonstelling is een replica gebouwd van salonrijtuig nr. 1 uit 1864 van koningin-moeder Anna Paulowna. Het Spoorwegmuseum aan de Utrechtse Maliebaan is geopend dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tickets: zie website. Doordat het Europese luchtruim gesloten is vanwege de gaswolk uit IJsland, had de koningin haar eigen rijtuig nodig om met Willem-Alexander en Máxima op tijd op  de verjaardag van de koningin van Denemarken te kunnen zijn.

Lees ook:‘Sporen van Smaragd’: tentoonstelling over spoorwegen in Indië in Spoorwegmuseum
Lees ook:Luchtruim zeker tot morgen 6.00 uur dicht
Lees ook:Arnhem onbereikbaar met de trein
Lees ook:NS: zondag laatste ererondje ‘Apekop’ door Nederland richting Spoorwegmuseum
Lees ook:Zondag 16 maart gratis met de trein met Boekenweekgeschenk

1 Reacties // Reageer

One thought on “Royal Class, vorstelijk reizen in Spoorwegmuseum Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>