Westkust Texel krijgt monumentenstatus

De natuur van de westkust van Texel is zo bijzonder, dat het gebied moet worden beschermd: voortaan heeft het de status van een officieel monument. Dat heeft de provincie Noord-Holland bepaald; het gebied wordt het elfde natuurmonument in de provincie. De duinen van Texel zijn tot aan de 17e eeuw vooral door de natuur gevormd.

Daarna hielp de mens een handje mee. Inwoners van het eiland legden stuifdijken aan, die de duinen hielpen groeien. Volgens de provincie Noord-Holland is de variatie in duinvormen en de rijke flora en fauna in dit gebied uniek en daarom uitgeroepen tot nationaal park. Bart Heller, gedeputeerde van Noord-Holland onthult woensdag bij De Koog het nieuwe natuurmonument. Naar schatting komen er jaarlijks ruim 900.000 mensen naar Texel, inclusief strandbezoekers en dagjesmensen.

Lees ook:Landgoed in de schijnwerpers
Lees ook:‘Ik ben trots op mijn Werelderfgoed’ – pop-up stores in Noord-Holland
Lees ook:Zandvoort ‘heeft er een attractie bij’: herten lopen door de straten
Lees ook:Open dag nationale parken met veel muziek
Lees ook:Waddengebied mooiste natuurgebied van Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>