Waddengebied mooiste natuurgebied van Nederland

Het Waddengebied is door het publiek uitgekozen tot ‘mooiste natuurgebied van Nederland’. Op twee eindigen de Hollandse Duinen (Zuid-Holland), op drie nationaal park de Veluwe. Het duingebied tussen Noordwijk en Hoek van Holland is een nationaal park in oprichting. De Biesbosch-Haringvliet krijgt van de vakjury, onder leiding van Pieter van Vollenhoven een ‘wildcard’, onder voorwaarde dat de delta samen gaat werken met de Oosterschelde. Dat werd maandagavond bekendgemaakt bij de Wereld Draait Door.

Alle vier krijgen een geldbedrag van 300.000 euro en moeten internationaal net zo bekend worden als Amsterdam, tulpen en windmolens, zei staatssecretaris Martijn van Dam. Hij vindt het bijzonder dat natuurgebieden dankzij de verkiezing zijn gaan samenwerken. Er waren dertien natuurgebieden genomineerd: naast de vier uitverkorenen de Drentsche Aa, Weerribben-Wierden (Overijssel), Grenspark Limburg, de Friese WIJlanden, de Oosterschelde, nationaal park Nieuw Land (Flevoland), het Van Gogh nationaal park (Noord-Brabant) en de Heuvelrug. het Caribische eiland Saba. In totaal werden 87.903 stemmen uitgebracht. Ecologen waren niet blij met de verkiezing: zij zijn bang dat de gebieden een soort pretparken worden. Natuurbeheerders denken dat ‘zonering’ ervoor kan zorgen dat de gebieden niet worden platgelopen: op bepaalde plekken mag je recreëren, kwetsbare stukken blijven afgesloten.

Lees ook:Code rood in Brabant en Zeeland: groot brandgevaar
Lees ook:Brandgevaar code rood in Noord-Brabant
Lees ook:ANWB: Dierenpark Apenheul bij Apeldoorn ‘Leukste uitje van Nederland 2016′
Lees ook:Groot brandgevaar op de Veluwe
Lees ook:Zomer begint met warmste dag van het jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>