Landgoed in de schijnwerpers

De provincie Zuid-Holland zet in 2008 haar landgoederen en buitenplaatsen in de schijnwerpers. Dit jaar is omgedoopt tot het Zuid-Hollandse jaar van de landgoederen en buitenplaatsen. Dit bijzondere culturele erfgoed staat onder druk door oprukkende woonwijken en bedrijventerreinen. De belangrijkste buitens en landgoederen liggen achter de duinen van Den Haag tot Hillegom (en achter de duinen in Noord-Holland).

Zie ook 'Open monumentendag'.

Het themajaar richt zich vooral op dit gebied langs de kust. Daar liggen landgoederen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de Middeleeuwen, of nog eerder. In de 17e en 18e eeuw kochten rijke kooplieden en regenten veel van deze buitenplaatsen, om in de zomer de stinkende stad te kunnen ontvluchten. Of ze lieten er een buiten aanleggen, net als langs de Utrechtse Vecht.

Andere gebieden met buitenplaatsen liggen langs de Oude Rijn, in de duinen bij Oostvoorne en rond de steden Rotterdam, Dordrecht en Gorinchem. Tot 2011 krijgt ieder jaar een eigen ‘erfgoedthema’, waarmee de provincie Zuid-Holland ‘de ruimtelijke en culturele kwaliteit van de provincie wil versterken’, zo staat in het nieuwsbericht van de provincie. In 2009 wordt het thema ‘Limes en Fort Wierickerschans, in 2010 ‘Waterlinies en waterwegen’ en in 2011 ‘Kinderdijk en molens’. Samen met 2008 zijn dat allemaal thema’s, die de hele provincie aangaan.

Lees ook:Westkust Texel krijgt monumentenstatus
Lees ook:Zaterdag 11 juni: Wantijpop Dordrecht
Lees ook:Wantijpop Dordrecht 2012
Lees ook:Dag van het Kasteel 2010
Lees ook:Oktober – maand van de geschiedenis

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Landgoed in de schijnwerpers

  1. Pingback: Landelijke Dag van het Kasteel | Eropuit

  2. Pingback: Speuren naar Sporen op Open Monumentendag | Eropuit

  3. Pingback: Geldtekort grauwsluier over Open Monumentendag | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>