Archief: oktober 2008

Museumnacht Amsterdam met veel verrassingen

Op zaterdag 1 november openen 41 musea in Amsterdam van 19.00 tot 02.00 uur hun deuren: op de 9e Museumnacht,  aangekondigd als Museumn8 (editie 2012: klik hier).  De meeste musea bieden een speciaal programma: dit jaar  is er een record van ruim 200 activiteiten. Bezoekers kunnen met hun passe-partout gratis met het Amsterdamse openbaar vervoer en krijgen korting op afterparty’s in negen clubs. Het Van Gogh Museum is het hele jaar door vrijdagavond open tot 22.00 uur: dan is het er altijd gezellig, met muziek, een hapje en een drankje. Een aanrader, niet in de laatste plaats omdat er dan geen  drommen toeristen of stoeiende schoolkinderen rondschuifelen. Op Museumn8 staat dit museum in het teken van de liefde, vanwege de tentoonstelling 125 Grote Liefdes: de jubileumexpositie van de 125-jarige Stichting Rembrandt, die met aankopen veel kunstwerken voor ons land wist te behouden. Ook die expositie is een aanrader: bij elk kunstwerk staan de beslommeringen rondom de aankoop ervan beschreven.

Lees verder

Halloween in Nederland

Halloween is Engels voor allerheiligenavond en vindt plaats op 31 oktober, ‘s avond voor Allerheiligen. (2012: klik hier). Volgens de jaarkalender van de Kelten was 31 oktober Oudejaar en 1 november ‘Day of the Dead’, waarop geesten van gestorvenen terugkwamen om in levende lijven te glippen. De Katholieke kerk maakte er in de 9e eeuw Allerheiligen van. De protestantse kerken schaften het in de 16e eeuw af. In Engeland leeft het sindsdien voort als een wereldlijk feest: All Hallows Eve. Als griezels verklede kinderen  bellen aan  en roepen ‘Trick or treat’, om een hand snoep te krijgen. Volwassenen hebben eigen party’s. Ierse emigranten namen Halloween mee naar Amerika. Lampionnen van uit pompoenen gesneden maskers zijn hét beeldmerk van dit festijn.

Lees verder

Boekenfestijn Eindhoven

Elke maand staat het Boekenfestijn in een andere stad in Nederland of België: het is als het ware een reizende boekenbeurs. Van donderdag 30 oktober tot en met zondag 2 november staat de beurs in het Beursgebouw Eindhoven. Het Boekenfestijn is een gratis consumentenbeurs, met een miljoen actuele boeken, multimedia en hobbyartikelen. Ook is er een groot aanbod aan studieboeken te vinden. De boeken kunnen veel goedkoper worden aangeboden, omdat ze rechtstreeks van uitgeverijen uit binnen –en buitenland komen en op de beurs direct – zonder tussenhandel – worden verkocht.

Lees verder

Aardbeving schrikt Noord Groningen wakker

IMG_20160829_160631Donderdagochtend kort voor 7 uur werd de provincie Groningen opgeschrikt door een aardbeving. De schok had volgens het KNMI een kracht van 3,2 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag in de buurt van het dorp Westeremden, 20 kilometer ten noordoosten van de stad Groningen. De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) denkt dat de aardschok verband houdt met de gaswinning in het noorden. Doordat aardgas uit de ondergrond wordt gehaald, daalt de bodem: dat kan aardschokken veroorzaken. Veel mensen hebben de aardbeving gevoeld. Het KNMI kreeg tot half 10 zo’n 75 meldingen binnen via een enquêteformulier.

Lees verder

Jubileum en zwanenzang Krisztina du Châtel

Dansgroep Krisztina de Châtel bestaat 30 jaar. Donderdag 30 oktober vindt in het Lucent Danstheater in Den Haag de première plaats van ‘Giubileo’, de jubileumvoorstelling met een groot aantal dansers, nieuw werk van De Châtel zelf en gastchoreografieën. De première vindt plaats binnen het tweejaarlijkse Haagse dansfestival Cadance Festival en in samenwerking met Holland Dance Events. Tijdens dit festival is in het Lucent Danstheater de jubileumtentoonstelling 30 Jaar Dansgroep Krisztina de Châtel te zien, die meereist met de voorstellingen van ‘Giubileo’ door Nederland. Na de première gaat de groep eerst naar Brazilië om op te treden op het Hollands Brazil Festival in São Paulo.

Lees verder

Douwes vervangt geblesseerde Kleinsma

Pia Douwes repeteert zich vandaag een slag in de rondte met tegenspeler Antonie Kamerling, om de voorstelling van de musical ‘Sunset Boulevard’ vanavond in de Stadsschouwburg van Nijmegen door te kunnen laten gaan. Gisteren raakte Simone Kleinsma geblesseerd aan haar hamstring, toen ze voor een haastverkleding naar haar kleedkamer snelde. Het is de nachtmerrie van iedere artiest én van iedere theaterproducent: de blessure was zó erg, dat de voorstelling moest worden gestaakt.

Lees verder

Jonge Gezinnen Beurs 2008 in de Jaarbeurs

De Utrechtse Jaarbeurs is van donderdag 30 oktober tot en met zondag 2 november het domein voor ouders van jong kinderen en aanstaande ouders op de 6e Jonge Gezinnen Beurs 2008. Ze vinden er allerlei informatie, producten en diensten vinden en kunnen inspiratie opdoen. Naast stands zijn er modeshows, creatieve workshops en een theater. De beurs is dit keer groen gekleurd met milieubewuste trends. Babyfluisteraar Derek Ogilivie, bekend van het RTL 4 programma ‘Baby’s wil is wet’, geeft op de openingsdag van 13.00 tot 14.00 uur een interactieve show.
Zie ook ‘Dé Najaarsbeurs 2008 in Ahoy‘.

Lees verder

Dé Najaarsbeurs 2008 in Ahoy

Rotterdam moest het drie jaar stellen zonder huishoudbeurs, maar van donderdag 30 oktober tot en met zondag 2 november is Ahoy Rotterdam  het domein van ‘Dé Najaarsbeurs vol fun en festivals’. Kim Feenstra, winnares van ‘Holland’s Next Top Model’, opent de beurs. De cast van ‘Super Model de Musical’ brengt vanaf 11.15 uur een aantal nummers uit de musical, die vanaf januari 2009 in het Amsterdamse Krasnapolsky Hotel te zien zal zijn. De musical speelt zich af op een modellenbureau en op de catwalk, in een Dynasty-achtige sfeer. Dé Najaarsbeurs toont de nieuwste trends  op het gebied van wonen, voeding, creativiteit, uiterlijke verzorging, vrije tijd, mode en gezondheid.

Zie ook ‘Jonge gezinnen Beurs 2008 in de Jaarbeurs‘.

Lees verder

Flamencobiënnale Nederland 2008

De tweede editie van de Flamencobiënnale vindt plaats tot en met zondag 2 november in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht (editie 2013: klik hier). Een week lang flamenco met grote sterren en jong talent: Spaanse passie in het koelere noorden. Met dansvoorstellingen, concerten, lezingen door Spaan ene Nederlandse musicologen, films, workshops, masterclasses, exposities en afterparty’s.  De Flamencobiënnale is een kruisbestuiving met jazz, hedendaagse dans, nieuwe muziek en andere muzikale werelden, die in 2006 voor het eerst plaatsvond.

Lees verder

Film Dries Roelvink gestolen

Eindelijk zou zijn film ‘I love Dries’ worden gedraaid: is de filmrol gestolen. Zanger Dries Roelvink had uiteindelijk zijn film weten te slijten aan de Van der Valk hotels: alleen daar zou de film  te zien zijn en na iedere vertoning zou de zanger een miniconcert geven. Maandag verdween de rol spoorloos tijdens het feestgedruis na een optreden in het Van der Valk hotel in Eindhoven, vlak voor de tweede voorstelling van de film zou beginnen. Die kon dus niet doorgaan, net zo min als een tweede optreden van de zanger.
Zie ook ‘Stelen film Roelvink was een geintje‘.

Lees verder

Stroomstoring veroorzaakt geboortegolf

In New York schijnt het ooit ook te zijn gebeurd: als de stroom uitvalt, worden  negen maanden later  meer kinderen geboren dan anders. In december vorig jaar vloog een Apache helikopter van Defensie tegen een elektriciteits-mast bij Maasdriel. De stroom viel dagen uit; negen maanden later bleek dat de bewoners zich niet hadden verveeld.

Lees verder

Studiebeurs Zwolle in IJsselhallen

IJsselhallenWoensdag 29 en donderdag 30 oktober vindt voor de 15e keer Studiebeurs Zwolle plaats. In de IJsselhallen presenteren meer dan 50 mbo -en hbo-instellingen en universiteiten zich met hun studiemogelijkheden. Het is de grootste onderwijsbeurs van Noord, Oost en Midden-Nederland. De beurs is een opsteker voor iedereen die binnenkort een studie moet kiezen ; ideaal voor aankomende studenten om zich te oriënteren, omdat er zoveel opleidingen uit alle delen van het land aanwezig zijn.

Lees verder