Aardbeving schrikt Noord Groningen wakker

IMG_20160829_160631Donderdagochtend kort voor 7 uur werd de provincie Groningen opgeschrikt door een aardbeving. De schok had volgens het KNMI een kracht van 3,2 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag in de buurt van het dorp Westeremden, 20 kilometer ten noordoosten van de stad Groningen. De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) denkt dat de aardschok verband houdt met de gaswinning in het noorden. Doordat aardgas uit de ondergrond wordt gehaald, daalt de bodem: dat kan aardschokken veroorzaken. Veel mensen hebben de aardbeving gevoeld. Het KNMI kreeg tot half 10 zo’n 75 meldingen binnen via een enquêteformulier.

Tot nu toe kwamen niet veel bij de NAM binnen: mensen die schade hebben geleden, kunnen op de website van de maatschappij een schadeformulier invullen. De NAM heeft een speciaal potje gereserveerd voor uitbetaling van dit soort schade. Sinds 1986 zijn er regelmatig aardbevingen in Noord-Nederland, die veroorzaakt worden door de gaswinning: tot nu toe waren dat er ongeveer 50, waarvan de meeste in het Groningenveld. Op 8 augustus 2006 vond de tot nu toe zwaarste schok plaats, ook bij Westeremden: die had een kracht van 3,5 op de schaal van Richter. Op 13 april 1992 leed Roermond onder een voor ons land zware aardbeving, met een sterkte van 5,8: daarbij werd voor tientallen miljoenen guldens schade aangericht.

Lees ook:Aardschok schrikt Groningen wakker
Lees ook:Groningen kan zwaardere aardbevingen verwachten dan Kamp in brief zegt
Lees ook:Aardbeving Groningen tijdens gasdebat Tweede Kamer
Lees ook:Geen schade na aardbeving Nederland
Lees ook:Aardbeving Groningen was akoestische knal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>