Groningen kan zwaardere aardbevingen verwachten dan Kamp in brief zegt

provincie-groningen[1]De provincie Groningen kan veel zwaarder aardbevingen verwachten dan minister Kamp afgelopen week heeft aangegeven in zijn brief aan de Tweede Kamer. Daarin heeft de VVD-minister van Economische Zaken het alleen over de komende drie jaar, met bevingen tot een kracht van 4,1 op de schaal van Richter. Maar daarna dreigen veel zwaardere aardbevingen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

In een winningsplan van de NAM, dat eind november verscheen, staat dat er binnen een periode van vijf jaar ‘waarschijnlijk zwaardere aardbevingen’ zullen plaatsvinden, met een maximum van 4,4 op de schaal van Richter. Over een periode van tien jaar dreigen aardbevingen met een kracht tot 4,8 op de schaal van Richter. Economische Zaken stelt dar daar ‘nog grote onzekerheid over bestaat’. Volgens de NAM zal verminderde gaswinning niet leiden tot minder en minder zware bevingen, maar daar is veel kritiek op, onder meer van TNO, dat in opdracht van EZ het winningsplan beoordeelde.  Zo denken NAM en TNO verschillend over de omvang van de bodemdaling.

Lees ook:Aardbeving Groningen tijdens gasdebat Tweede Kamer
Lees ook:Aardbeving schrikt Noord Groningen wakker
Lees ook:Aardschok schrikt Groningen wakker
Lees ook:Sculpturepark Zuidlaren sluit expo zandsculpturen vanwege aardbevingsgevaar
Lees ook:Geen schade na aardbeving Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>