Speuren naar Sporen op Open Monumentendag

logoDe Open Monumentendag vindt zaterdag 13 en zondag 14 september 2008 voor de 22e keer plaats (editie 2013: klik hier). Het idee kwam uit Frankrijk en werd hier in 1987 voor het eerst overgenomen. Op de tweede zaterdag van september werden monumenten gratis opengesteld. Later groeide de dag uit tot een compleet weekend. Dit jaar brengen 350 gemeenten het cultuurhistorische erfgoed onder de aandacht, met als centraal thema ‘Sporen’. In het landschap naar hunebedden speuren, of grafheuvels, burchten, kerkpaden, straatpatronen, muurreclames en gevelstenen. Of sporen binnen een monument zelf zoeken, zoals bouwhistorische elementen als oude balken, vloerdelen, behang en muurschilderingen.

 

Mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds, hield bij de officiële opening van de dag  een toespraak in Deventer. ‘Mensen die een monument willen herstellen, weten nooit waar ze aan toe zijn, omdat zekerheid over subsidie ontbreekt’, aldus Van Vollenhoven. Monumentenzorg heeft volgens hem nog steeds te maken met financieringstekorten uit de jaren 80, die niet worden weggewerkt via de vaste begroting, maar met incidentele bedragen. Daardoor ontbreekt jaarlijks zekerheid over wat nou écht beschikbaar is voor restauratie. Hij pleit voor een ‘helder financieel regime’ bij de overheid voor herstel van monumenten en als die gerestaureerd zijn: voor instandhouden daarvan. De overheid heeft volgens het Restauratiefonds op dit moment geen heldere visie op het behoud van de 400 beschermde stads –en dorpsgezichten in Nederland. Het fonds werkt aan een plan.
Zie ook ‘Landgoed in de schijnwerpers‘en ‘Piramide Austerlitz‘.

 

 

Lees ook:Geldtekort grauwsluier over Open Monumentendag
Lees ook:Open Monumentendag, Nationale Orgeldag en Wereld Chocoladedag 2015
Lees ook:Open Monumentendag 2012
Lees ook:Amsterdamse grachtengordel op Werelderfgoedlijst
Lees ook:Open Monumentendag 2009

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Speuren naar Sporen op Open Monumentendag

  1. Pingback: Autovrij Uitfeest Utrecht | Eropuit

  2. Pingback: Parcours Maastricht | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>