Open Monumentendag 2009

Zaterdag 12 en zondag 13 september 2009 is het voor de 23e keer Open Monumentendag (editie 2013: klik hier). Het idee stamt uit Frankrijk en inmiddels doet heel Europa eraan mee met de European Heritage Days. Sinds 1987 openen iedere tweede zaterdag van september monumenten gratis hun deuren; later werden dat twee dagen. De meer dan 300 open monumenten in het hele land zijn te herkennen aan een speciale vlag. Thema dit jaar is: ‘Op de kaart‘: aandacht voor monumenten die ooit op de kaart zijn gezet. Meestal markante gebouwen met een stedenbouwkundige functie of op bijzondere plekken. Vaak iconen in steden en dorpen, die van oudsher op landkaarten, plattegronden, stadsgezichten, uitbreidingsplannen en gravures staan. En maar al te vaak waren en zijn het inspiratiebronnen voor kunstenaars.

 

Paleizen, lege fabrieken, laboratoria, gevangenissen: de verscheidenheid is groot. Het thema heeft een link met het heden: waarom is iets beschermd dorps -of stadsgezicht, of monument. Plaatselijke comités hebben met dit thema de kans om zelf aan te geven wat ze als monument op de kaart willen zetten. Open Monumentendag valt hier en daar samen met andere activiteiten. Zo viert het Gelderse havenstadje Elburg haar jaarlijkse Botterdagen. In onder meer Utrecht en Maastricht wordt het nieuwe culturele seizoen geopend. Een aantal steden houdt ‘alvast’ een autovrije zondag, die wereldwijd pas op 20 september plaatsvindt. Liefhebbers van orgels kunnen zaterdag hun hart ophalen tijdens de 8e editie van de  Nationale Orgeldag, die ieder jaar samenvalt met Open Monumentendag. Veel kerken in het land openen die dag hun deuren om het publiek te laten genieten van orgelconcerten; soms mogen ze er zelf op spelen. En last but not least maken delen van het zuiden van het land zich op voor bevrijdingsfeesten, omdat de geallieerden daar 65 jaar geleden de Duitsers wegjoegen.

Lees ook:Open Monumentendag 2012
Lees ook:Open Monumentendag 2011
Lees ook:Open Monumentendag 2014 – thema: op reis
Lees ook:Open Monumentendag 2010
Lees ook:Open Monumentendag 2016 – zaterdag 10 en zondag 11 september

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>