Open Monumentendag 2012

Zaterdag 8 en zondag 9 september 2012 is het voor de 26e keer Open Monumentendag (editie 2013: klik hier). Meer dan 4000 monumenten zijn dit weekend gratis toegankelijk en er worden speciale rondleidingen en eenmalige activiteiten georganiseerd. Alle monumenten die meedoen, zijn te herkennen aan de Open Monumenten-vlag. Thema dit jaar is: ‘Groen van Toen’. In Nederland is vrijwel alle natuur bewerkt, zorgvuldig ontworpen en aangelegd om het beter te kunnen gebruiken, om bewoners tegen de elementen te beschermen, maar ook om het mooier te maken. Ons landschap is een cultuurlandschap en een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed.

Aanleiding voor de themakeuze is het feit dat 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Historische Buitenplaats. Deze Open Monumentendag ligt de nadruk op groene monumenten en hoe een park, een tuin, een plantsoen of een begraafplaats zich met het gebouwde monument verhoudt. Buitenplaatsen, landgoederen, parken, verdedigingswerken, maar ook kleinere plekken als een boerenerf, een kruidentuin en een prieeltje openen hun deuren. Open Monumentendag valt hier en daar samen met andere activiteiten. Zo houdt het havenstadje Elburg haar jaarlijkse Botterdagen. Liefhebbers van orgels kunnen zaterdag hun hart ophalen tijdens de 11e editie van de Nationale Orgeldag. Veel kerken in het land openen hun deuren om het publiek te laten genieten van orgelconcerten; soms mogen ze er zelf op spelen.

Lees ook:Open Monumentendag 2011
Lees ook:Open Monumentendag 2010
Lees ook:Open Monumentendag 2014 – thema: op reis
Lees ook:Open Monumentendag 2009
Lees ook:Open Monumentendag, Nationale Orgeldag en Wereld Chocoladedag 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>