Open Monumentendag 2013

Zaterdag 14 en zondag 15 september 2013 vindt de 27e editie plaats van de Open Monumentendag (2014: klik hier). Met meer dan 900.000 bezoekers per jaar is dit een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Van de ruim 400 gemeenten doen er zo’n 330 aan het weekend mee. Meer dan 4.000 monumenten zijn dit weekend gratis toegankelijk en er worden speciale rondleidingen en eenmalige activiteiten georganiseerd. Alle monumenten die meedoen, zijn te herkennen aan de Open Monumenten-vlag. Thema dit jaar is: ‘Macht & pracht’. In Nederland is de meeste pracht niet voortgebracht door vorstenhuizen of kerken, zoals in andere Europese landen, maar door de burgerij.

Stadspaleizen, grachtenpanden en buitenplaatsen van burgers, en imposante publieke gebouwen. Het thema bestrijkt economische, politieke en rechterlijke macht, maar ook  de krijgsmacht, de geestelijke macht en de koninklijke macht. Dit jaar dan ook niet alleen kastelen, paleizen en grachtenpanden, maar ook kerken, rechtbanken en stadhuizen. Aanleiding voor de themakeuze is het feit dat het Koninkrijk der Nederlanden dit jaar twee eeuwen bestaat en dat Utrecht 300 jaar Vrede van Utrecht viert. De officiële aftrap van Open Monumentendag is dit jaar dan ook in de Domkerk van Utrecht. Open Monumentendag valt hier en daar samen met andere activiteiten. Zo houdt het havenstadje Elburg donderdag 12 tot en met zaterdag 14 september haar jaarlijkse Botterdagen en Haarlem 023 Uur cultuur, Korenlint en het Jopenfestival. Liefhebbers van orgels kunnen zaterdag hun hart ophalen tijdens de Nationale Orgeldag. Veel kerken in het land openen hun deuren om het publiek te laten genieten van orgelconcerten.

Lees ook:Open Monumentendag 2010
Lees ook:Open Monumentendag 2011
Lees ook:Open Monumentendag 2012
Lees ook:Open Monumentendag 2016 – zaterdag 10 en zondag 11 september
Lees ook:Open Monumentendag 2014 – thema: op reis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>