Koning opent nieuwe station Rotterdam Centraal

Donderdagmiddag 13 maart opent de koning het nieuwe station Rotterdam Centraal. Na bijna tien jaar bouwtijd is dit het eerste station dat af is in een reeks vernieuwingen op het spoor en van stations. Het oude station was te krap bemeten en kon wel een opknapbeurt gebruiken, zeker met de komst van de Hogesnelheidslijn tussen Amsterdam, Brussel en Parijs (de HSL-Zuid) en de RandstadRail naar Den Haag. Het eindresultaat mag er wezen: reizigers zijn dik tevreden en de Rotterdammers zijn trots op de nieuwe aanwinst voor de stad. Het gigantische uitstekende dak voor de hoofdingang heeft al een aantal bijnamen gekregen, zoals kapsalon, haaienbek, metromuil en puntzak.  

Het nieuwe station heeft internationale allure, mede door de grote glazen pui met uitzicht op de stad en een glazen dak boven de sporen. Samen met het nieuwe gebouw De Rotterdam zorgt het ervoor dat de havenstad in de Top-100 van de New York Times staat van steden die je beslist gezien moet hebben. Onder de perrons loopt een nieuwe passage met winkels en horeca van bijna vijftig meter breed. Voor het station is een gigantische ondergrondse fietsenstalling gebouwd en iets verderop een ondergrondse parkeergarage met plaats voor 760 auto’s. De verbreding van de Weenatunnel en een nieuw metrostation en busstation maakten de transformatie van het stationsgebied compleet.

Het oude station van architect Sybold van Ravensteyn werd in 1957 geopend, als onderdeel van de wederopbouw van Rotterdam. Voor de Tweede Wereldoorlog had Rotterdam geen echt Centraal Station, maar vier rondom het centrum. Jarenlang was het stationsgebied het afvalputje van de havenstad. Vooral het gebied ernaast  - ‘Perron Nul‘ – was een beruchte een no-go area met drugsdealers een heroïneverslaafden. De belettering ‘Centraal Station’ van Ravensteyn keerde terug op de pui van het nieuwe station. In 1968 opende prinses Beatrix hier de eerste metrolijn van Nederland op wat toen nog Rotterdam CS heette.

Lees ook:Nieuw metrostation Rotterdam CS geopend
Lees ook:Autotunnel achter Amsterdam-CS in gebruik
Lees ook:Utrecht krijgt grootste fietsenstalling ter wereld
Lees ook:Nieuwe fiets/voetgangerstunnel onder Amsterdam CS geopend
Lees ook:Amsterdam Centraal Station wordt opgepimpt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>