Amsterdam Centraal Station wordt opgepimpt

Het Amsterdamse Centraal Station moet een attractieve poort tot de stad worden. Op dit moment is het voor, in, onder en achter het gebouw één grote bouwput, maar in 2015 moet het Stationseiland (het grootste openbaar vervoersknooppunt van het land) de ‘kwalitatief hoogwaardige entree tot Amsterdam’ zijn. Dat kwamen de gemeente Amsterdam, ProRail en de NS woensdag 27 januari 2010 met elkaar overeen. Totale kosten: honderd miljoen euro. Net als Schiphol moet het ook bezoekers aantrekken die geen gebruikmaken van het openbaar vervoer. Het monumentale stationsgebouw krijgt er twee openbaar toegankelijke winkelpassages en een fietstunnel bij, om zonder treinkaartje door het station van de binnenstad naar het IJ te kunnen komen.

Daar ligt inmiddels een autotunnel klaar, met daarboven het skelet voor het nieuwe busstation. Onder dat overdekte busstation komt de zogeheten IJ-hal met winkels en horeca. Autoverkeer en het busstation verhuizen naar de achterzijde van het Centraal Station. Op een groter en leger het Stationsplein kan het tramemplacement worden vernieuwd, het open havenfront worden vergroot en de 17e-eeuwse kademuur gedeeltelijk worden hersteld. Het stationsgebouw zelf, 130 jaar oud en ontworpen door architect Pierre Cuypers, krijgt zoveel mogelijk de oude sfeer terug. Door allerlei later toegevoegde bouwsels te verwijderen, komt het oorspronkelijke ontwerp weer tot zijn recht. Zo wordt de entreehal leeggemaakt en de ruimte erboven – nu een personeelskantine – wordt publieksruimte. ‘De oude dame’ lijkt op het Rijksmuseum, ook een ontwerp van Cuypers. Ook daar kunnen fietsers en voetgangers onder het gebouw door, als de verbouwing van het museum klaar is. Er komen op drie locaties fietsenstallingen met een capaciteit van minimaal tienduizend fietsen. De bouw van de passages en IJ-hal begint in 2012.

Lees ook:Autotunnel achter Amsterdam-CS in gebruik
Lees ook:Hanzelijn nadert voltooiing
Lees ook:Architectuurtour Amsterdam: Cuypers en de Amsterdamse School
Lees ook:Nieuwe reizigerstunnel Station Zwolle gaat 27 juni open
Lees ook:Architectuurtoer: Cuypers en de Amsterdamse School

1 Reacties // Reageer

One thought on “Amsterdam Centraal Station wordt opgepimpt

  1. v rijhen

    Wel mooi allemaal maar wanneer zien we nou een mooi rust moment dat je normaal in je mooie centrum kan lopen. Utrecht staat open. Amsterdam staat open. Rotterdam staat open. Wanneer we de vruchten er van plukken hebben heeft die politieke lobby in de bouwfraude weer iets gevonden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>