Autotunnel achter Amsterdam-CS in gebruik

Maandag 13 juli is in alle vroegte de autotunnel achter het Centraal Station van Amsterdam opengegaan. Sinds 05.00 uur rijdt het verkeer door de tunnel. De Michiel de Ruytertunnel is 296 meter lang en leidt het verkeer via vier banen onder het busstation door. Daardoor is de kade achter het station vanaf nu het domein voor voetgangers en fietsers. De IJzijde aan de achterkant van het Centraal Station heeft de laatste jaren een ware metamorfose ondergaan.

Zie ook: stadsstrand PlaygroundCS

Haaks onder het station is de tunnel aangelegd voor de Noord-Zuidlijn, die onder het IJ naar Noord loopt. Een niveau hoger (min-1) ligt evenwijdig aan het station en het IJ de autotunnel. Daarboven komt op straatniveau een nieuwe stationshal (de IJ-hal) met nieuwe voetgangerstunnels onder de sporen door, met winkels en andere publieksvoorzieningen. Vorige maand ging de eerste helft van deze nieuwe stationshal en één van de twee nieuwe tunnels open voor het publiek.

Op één hoog is een busstation gebouwd met een glazen overkapping. Alle bussen rijden van en naar dit busstation; in de toekomst komt hier ook de taxistandplaats en een kiss-and-ride-strook. Onder de sporen is een fiets-en voetgangerstunnel aangelegd die de stad rechtstreeks met de pont naar Noord verbindt.  De tunnel gaat in het laatste kwartaal van dit jaar open. In de nabije toekomst wordt de voorkant van het station volledig autovrij: het verkeer verdwijnt op de Prins Hendrikkade tussen de Schreierstoren en de Martelaarsgracht. Het water voor het Victoriahotel krijgt meer ruimte en op die plek komt een fietsenstalling onder water. De Noord-Zuidlijn moet eind 2017 gaan rijden.

Lees ook:Nieuwe fiets/voetgangerstunnel onder Amsterdam CS geopend
Lees ook:Mijlpaal bouw Noord/Zuidlijn Amsterdam – tunnel onder IJ is af
Lees ook:Wereldprimeur: invaren tunneldeel Noord/Zuidlijn onder Centraal Station
Lees ook:Eerste stukje Amsterdamse Noord/Zuidlijn klaar
Lees ook:Boorwerk tunnels Noord/Zuidlijn voltooid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>