Nieuw metrostation Rotterdam CS geopend

Metrobouw hoeft niet per definitie een misère te betekenen, zoals in Amsterdam: dat blijkt in Rotterdam. Daar werd vanmorgen het nieuwe metrostation bij het Centraal Station geopend. Het contrast met het oude ondergrondse station is groot: metershoge daken en grote perrons zorgen voor veel licht en ruimte. De eerste reizigers keken hun ogen uit: ‘Misschien wel mooiste station van heel Nederland,’ zei een passant, ‘Dit had ik niet verwacht.’ Rond kwart voor zes reed de eerste metro het nieuwe station binnen, bestuurd door wethouder Hans Vervat, die het  ’een feest’ vond om aan te komen.’

De bouw is onderdeel van het omvangrijke nieuwbouwproject rondom Rotterdam CS, begon in 2006 en kostte 146 miljoen euro. Volgend jaar juni rijdt de metro in één keer hiervandaan naar Den Haag Centraal. Daarvoor is op 30 meter diepte een 2,5 kilometer lange tunnel gegraven, als onderdeel van de Randstadrail. Eind dit jaar begint de bouw van het nieuwe centraal station, dat in 2012 klaar moet zijn. Dat is nodig vanwege de verwachte toestroom aan passagiers: met de Randstadrail, de HSL van Amsterdam naar Parijs, trein, tram en bus zijn dat er 330.000 in 2025. Het verouderde station kon de huidige 110.000 reizigers per dag al niet meer aan. Dat werd in 1957 door architect Ravenstein gebouwd, als onderdeel van de wederopbouw van de verwoeste havenstad. Overigens had Rotterdam voor de Tweede Wereldoorlog helemaal geen centraal station, maar vier stations in en rond het centrum: Delftse Poort, Beurs, Maas en Hofplein.

Lees ook:Metro Rotterdam veertig jaar
Lees ook:Koning opent nieuwe station Rotterdam Centraal
Lees ook:Utrecht CS komende vijf jaar een bouwput
Lees ook:Rechter staat staking OV Den Haag en Rotterdam toe
Lees ook:Maandag 1 februari: officiële opening station Den Haag Nieuw Centraal

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuw metrostation Rotterdam CS geopend

  1. hans

    JaJa ze kunnen er wat van die kopstukken van onze Rotterdamse Gemeentewerken …Amsterdam had beter deze dienst erbij kunnen halen dan was die Metro daar al klaar geweest en 10 x goedkoper.

    Maar ach de arrogantie van die geinige Amsterdammers met een vlotte babbel dat mag wel wat kosten nietwaar.Had eens met je VVD voorganger in Rotterdanm gaan praten die wist wel een oplossing en ook veel gezelliger voor uw Amsterdamse belastingbetaler.Maar ja blijft u maar gewoon zitten en melkt uw burgers maar uit dat kan nog tot 2010 dan kunt u gaan

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>