Nieuwe fiets/voetgangerstunnel onder Amsterdam CS geopend

Fietsers en voetgangers kunnen vanaf zaterdag 21 november gebruik maken van een gloednieuwe tunnel onder het Centraal Station van Amsterdam. De tunnel is gegraven dwars door de zandlag onder het station. Het 1881 en 1889 gebouwde station werd aangelegd op een kunstmatig eiland in het IJ. Het zand was afkomstig van afgraven van de duinen bij Velzen ten behoeve van de aanleg van het Noordzeekanaal.

Het station sloot de stad af van het IJ, de nieuwe tunnel levert een directe verbinding tussen de binnenstad en de ponten naar Noord. Vooral voor fietsers is dat een uitkomst: voetgangers konden altijd al door tunnels onder de sporen naar de achterkant doorlopen, maar fietsers moesten er een stuk voor omrijden. De passage is 110 meter lang en 10 meter breed en ligt ten westen van het station. Aan de stadszijde heeft kunstenares Irma Boom een deel van het plafond en een van de wanden bekleed met keramische tegels: het kunstwerk is een afbeelding in blauw-wit van een zeegezicht van Cornelis Bouwmeester uit circa 1700. Aan de IJ-zijde mondt het kunstwerk uit in een abstracte afbeelding.

De nieuwe tunnel maakt deel uit van de ingrijpende verbouwing van het stationsgebied. Het autoverkeer rijdt sinds juli door een autotunnel aan de achterkant van het station, daarboven is een nieuwe stationshal gebouwd en op één hoog een compleet overkapt busstation. Ook de taxistandplaats is naar de achterkant verhuisd. De kade langs het water wordt omgetoverd in een flaneergebied met fietspad. Het wachten is nu nog op het moment dat de Noord-Zuidlijn klaar is, die loodrecht onder het station doorloopt.

Lees ook:Autotunnel achter Amsterdam-CS in gebruik
Lees ook:Amsterdam: komt-ie er dan nu ècht, die brug over het IJ?
Lees ook:Den Haag boort nieuwe tunnel
Lees ook:Koningin opent Hanzelijn
Lees ook:Mijlpaal bouw Noord/Zuidlijn Amsterdam – tunnel onder IJ is af

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>