Nederland drie nieuwe tweesterrenrestaurants rijker

Nederland krijgt er drie nieuwe restaurants met twee Michelinsterren erbij (2013: klik hier): Librije’s Zusje in Zwolle, Chapeau! in Bloemendaal en De Kromme Watergang in Breskens. Oud-Sluis en De Librije behouden hun drie sterren, maar alle speculaties ten spijt, komt er geen derde supertopper bij. Dat maakte Michelin vanmorgen bekend in de nieuwe gids 2012. Sluis in Zeeuws-Vlaanderen telt nu vier sterrenrestaurants met in totaal zeven sterren. Met de promotie van drie eensterrenrestaurants heeft Nederland voor het eerst meer tweesterrenrestaurants dan België.

Het totaal aantal sterren in ons land komt dit jaar op 122, tegen 115 vorig jaar. Opvallens is dat twee topkoks er een ster bij krijgen voor hun tweede restaurant: Sergio Herman voor zijn nieuwe zaak Pure C in Cadzand en Jonnie de Boer voor Librije’s Zusje. Ook bij de Echoput in de buurt van Apeldoorn kan de vlag uit: na een allesverwoestende brand verloor het restaurant de ster, maar die is nu weer terug. Naast de nieuwe Michelinsterren kregen 102 restaurants een Bib Gourmand, waarvan 17 nieuwe bedrijven. Michelin presenteert een aparte gids van Michelin voor de Benelux met restaurants die zijn onderscheiden met deze Bib Gourmand: zaken die een goed driegangenmenu bieden voor maximaal 35 euro bieden.

Lees ook:Nederland twaalf Michelinsterren rijker
Lees ook:Nederland zeven Michelinsterren restaurants rijker
Lees ook:Michelin sterrenregen over Nederland
Lees ook:Uniek en nergens anders ter wereld vertoond: alle Nederlandse restaurants behouden hun Michelinsterren
Lees ook:Bib Gourmand Benelux 2015 is uit

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nederland drie nieuwe tweesterrenrestaurants rijker

 1. mientje

  Dat hele gedoe met sterren is voor snobs. Je kunt niet meer dan lekker en in een prettige omgeving eten. En dat kan soms ook in de grootste ballentent en zelfs wel eens in Febo op het stadionplein in Amsterdam.
  Niets heerlijker na 15 km gefietst te hebben door koud weer een lekker kroketje naar binnen te werken.

    /   Reply  / 
 2. Mischa

  Wellicht interessant voor de lezers van dit artikel: de website http://www.alletoprestaurants.nl en de gelijknamige gratis iPhone App hebben altijd een up-to-date overzicht van alle Nederlandse toprestaurants met een of meer 2012 Michelin sterren, een GaultMillau waardering en/of Lekker Gids vermelding.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>