Nederland twaalf Michelinsterren rijker

Nederland is sinds vandaag 12 gastronomische Michelinsterren rijker: elf restaurants kregen een ster, restaurant Boreas in Heeze kreeg er twee (2013: klik hier). Dat staat in de nieuwe Michelingids, die vanaf 26 november 2009 in de winkels ligt. Ons land telt nu 91 zaken met een ster: twee met drie sterren, veertien met twee en 75 met één. Vorig jaar waren dat er nog 83. Drie sterren vervielen. Chef-kok Michèl Kagenaar van De’n Dillegaard in Nuth leverde dit jaar publiekelijk zijn ster in en begon een eenvoudiger formule. ’t Veerhuis in Wolphaartsdijk zag zijn chef vertrekken en nu ook zijn ster. De chef-kok van ’t Raethuys in Wateringen begon een nieuw restaurant (Niven) in Rijswijk en nam zijn ster mee.

De alom verwachte nieuwe derde ster bleef uit. Vooraf deden daarover hardnekkige geruchten de ronde: kanshebbers zouden Inter Scaldes in Kruiningen en Beluga in Maastricht zijn. De Librije in Zwolle en Oud Sluis in het Zeeuwse stadje Sluis blijven de enige twee hoogst gewaardeerde restaurants in ons land. Naast de 12 nieuwe sterren kregen 17 restaurants een Bib Gourmand: een symbool voor een verzorgde maaltijd voor een schappelijke prijs. Een leuke verrassing is de ster voor Le Restaurant van chef-kok Jan de Wit in Amsterdam. Hij had een tweesterrenrestaurant in Vreeland, ging met pensioen, maar begon enige tijd terug een huiskamerrestaurant in De Pijp in Amsterdam. Michelin vond dat hij nog steeds kon koken. Autobandenfabrikant Michelin begon in 1900 met de uitgave van een gids om chaufffeurs te wijzen op restaurants en hotels in Frankrijk. In de 20er jaren verscheen het sterrensysteem.

Lees ook:Negen sterrenrestaurants erbij in Nederland
Lees ook:Nederland drie nieuwe tweesterrenrestaurants rijker
Lees ook:Michelin sterrenregen over Nederland
Lees ook:Nederland zeven Michelinsterren restaurants rijker
Lees ook:Restaurants wachten in spanning op Michelingids 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>