Uniek en nergens anders ter wereld vertoond: alle Nederlandse restaurants behouden hun Michelinsterren

Maandag 7 december vond de uitreiking van de Michelinsterren 2016 plaats in het Amsterdamse DeLaMar Theater (2017: klik hier). Uniek en als enige land ter wereld behouden alle restaurants met een of meerdere sterren in Nederland hun sterren. Vorig jaar moesten nog veertien restaurants hun ster inleveren. Er komen geen driesterrenrestaurants bij: dat voorrecht blijft behouden voor De Leest in Vaassen en De Librije in Zwolle.

De Kromme Dissel in Heelsum (ten westen van Arnhem) is recordhouder: het kreeg voor het 45e jaar op rij een Michelinster. De Groene Lantaren in Zuidwolde kreeg een tweede ster en voegt zich bij de 19 bestaande tweesterrenrestaurants. Nieuwe eensterrenrestaurants zijn: De Heeren van Harinxma in Beesterzwaag, Zarzo in Eindhoven, Het Rode Koper in Ermelo, De Swarte Ruijter in Holten, Joelia in Rotterdam, Aan de Zweth in Schipluiden en Strandlodge in Winterswijk. Het totaal aantal sterrenrestaurants in ons land staat nu op een record van 107.

Michelin deelt 1 ster uit voor restaurants met ‘een uitzonderlijke keuken’, twee voor restaurants ‘waarvan de keuken een omweg waard is’ en drie voor restaurants ‘waarvan de keuken een hele reis waard is’. De bandenproducent geeft de roemruchte Guide Michelin sinds 1900 in Frankrijk uit, om chauffeurs te wijze op goede hotels en restaurants. Rond 1926 werd de eerste ster geïntroduceerd, later twee en drie sterren.

Op 9 november presenteerde Michelin de nieuwe Bib Gourmands gids voor zaken met een goed driegangenmenu voor maximaal 37 euro. Bib is een afkorting van Bibendium, de naam van het bekende Michelinmannetje. Net als de Michelinster is de Bib Gourmand uitgegroeid tot een begrip. Dit jaar kwamen er 25 nieuwe zaken met een Bib bij – in totaal zijn er in ons land 133 bedrijven – en moesten zeven zaken hem inleveren. Dat laatste kan overigens een opmaat naar een Michelinster betekenen.

Lees ook:Michelin sterrenregen over Nederland
Lees ook:Negen sterrenrestaurants erbij in Nederland
Lees ook:De Michelinsterren 2015 zijn verdeeld
Lees ook:Nederland zeven Michelinsterren restaurants rijker
Lees ook:Nederlandse Michelinsterren 2017 zijn verdeeld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>