Restaurants wachten in spanning op Michelingids 2014

De Nederlandse toprestaurants wachten in spanning op de Michelingids 2014. Vorige week werd de editie voor België en Luxemburg gelanceerd, maandag 25 november zal de gids worden gepresenteerd in theater aan het Vrijthof in Maastricht. Vorig jaar kreeg Nederland er drie restaurants met twee sterren en vier met één ster bij kreeg. In de Michelingids 2013 telde Nederland in totaal 101 sterrenrestaurants: twee met drie sterren, 18 met twee en 81 met één ster.  De komende gids zal er zeker anders uitzien. Afgelopen tijd hebben twee tweesterren-restaurants het roer opgegooid (Ron Blaauw in Amsterdam en Hans van Wolde van Beluga in Maastricht), sloot driesterren-restaurant Oud-Sluis in Sluis en ging Paul van Waarden (die al tien jaar een ster heeft) failliet.

Update: sterrenregen tijdens presentatie: klik hier.

Michelinsterren zijn een erkenning voor restaurants met een bijzondere keuken en een goede bediening. Inspecteurs komen anoniem eten en betalen na afloop zelf de rekening. De criteria zijn wereldwijd gelijk. De rode gids van Michelin verschijnt ieder jaar.  Autobanden-fabrikant Michelin begon in 1900 met de uitgave van een gids om chauffeurs te wijzen op restaurants en hotels in Frankrijk. In de 20er jaren verscheen het sterrensysteem. Op 4 november werden de Bib Gourmands bekendgemaakt: een symbool voor een verzorgde maaltijd voor een schappelijke prijs. Dit jaar kreeg Nederland er 15 Bib Gourmands bij en telt nu in totaal 107 restaurants met dit label, maar er vervielen er 14.

Lees ook:Nederland zeven Michelinsterren restaurants rijker
Lees ook:Michelin sterrenregen over Nederland
Lees ook:De Michelinsterren 2015 zijn verdeeld
Lees ook:Uniek en nergens anders ter wereld vertoond: alle Nederlandse restaurants behouden hun Michelinsterren
Lees ook:Bib Gourmand Benelux 2015 is uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>