Michelin sterrenregen over Nederland

De tijd dat Nederland gold als onderontwikkeld culinair gebied, ligt ver achter ons. In 2008 telde ons land 78 restaurants met één of meer Michelin sterren, het komende jaar zijn dat er 83 (2013: klik hier). Twee restaurants hadden er al drie en houden die: ‘De Librije’ in Zwolle en ‘Oud Sluis’ in Sluis. Dertien zaken krijgen twee sterren en 68 één ster. De inspecteurs van Michelin deelden in ons land maar liefst 15 nieuwe sterren uit in de gids voor 2009. Drie restaurants hadden er al één en krijgen er een tweede bij; 12 restaurants krijgen een eerste ster.

Bandenproducent Michelin geeft sinds 1900 de roemruchte Michelingids uit: de ‘Guide Michelin’. Elk jaar spant het erom welke restaurants de gids één of meer sterren waard vindt. Zo’n 75 inspecteurs melden zich nooit vooraf aan. Om niet op te vallen, komen ze wel eens met hun gezin eten. De ster is felbegeerd, want het levert naam, faam en meer omzet op. Vooral internationale gasten hechten veel waarde aan een ster. Chef-kok Van Loo van ‘Parkheuvel’ Rotterdam: ‘Als ze in een stad moeten kiezen waar ze gaan eten, wijken ze eerder uit naar een sterrenrestaurant.’

Michelin deelt één ster uit voor restaurants met een uitzonderlijke keuken, twee voor restaurants waarvan de keuken een omweg waard is en drie voor restaurants waarvan de keuken een complete reis waard is. Naast sterren deelt Michelin de zogenaamde ‘Bib Gourmands’ uit aan restaurants die een verzorgde maaltijd voor een schappelijke prijs serveren. Nederland is volgens Michelin goed voor slechts 87 restaurants die een ‘Bib’ waard zijn. Een stad als Utrecht heeft volgens Michelin niet één restaurant waar het goed eten is voor een schappelijke prijs, Den Haag slechts één.

Lees ook:Nederland zeven Michelinsterren restaurants rijker
Lees ook:Restaurants wachten in spanning op Michelingids 2014
Lees ook:Uniek en nergens anders ter wereld vertoond: alle Nederlandse restaurants behouden hun Michelinsterren
Lees ook:Nederland drie nieuwe tweesterrenrestaurants rijker
Lees ook:Nederland twaalf Michelinsterren rijker

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Michelin sterrenregen over Nederland

  1. Pingback: Restaurant dumpt Michelin-ster | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>