Prinses Beatrix bij opening Nationaal Schoolontbijt maandag 7 november

@Erik Feenstra

Maandag 7 november is prinses Beatrix aanwezig bij de aftrap van de 14e editie van het Nationaal Schoolontbijt in de Hortus Botanicus in Leiden. Ider jaar wordt een goed doel gekozen dat een donatie ontvangt; dit jaar is dat Jantje Beton, waarvan de prinses beschermvrouwe is. Doel van het Nationaal Schoolontbijt is het verbeteren van ontbijtgedrag op scholen.

Scholieren van een Leidse basisschool komen in de Hortus ontbijten. Tot en met vrijdag 11 november krijgen zo’n 520.000 kinderen op 2.720 basisscholen een ontbijt aangeboden en leren ze via lesmateriaal hoe belangrijk een gezond ontbijt is. Naast scholen wordt ook op andere plekken ontbeten: zo doen 245 burgemeester mee aan zogenaamde Burgemeestersontbijtjes en ontbijten kinderen in Den Haag met leden van de Eerste en Tweede Kamer tijdens het Binnenhofontbijt. 

Een goed ontbijt is de belangrijkste maaltijden van de dag, maar wordt nogal eens overgeslagen. Kinderen die ‘s morgens voor schooltijd niet eten, volgen meestal het voorbeeld van hun ouders, aldus Nationaal Schoolontbijt. Twee jaar geleden ging de oer-Hollandse hagelslag in de ban. Voedselwaakhond Foodwatch had kritiek op de ontbijtweek: het eten was te zoet, te zout en te vet. Kinderen kregen onder meer hagelslag, volle margarine, zoute smeerkaas en sinaasappelsap uit een pak.  Dit jaar past het ontbijt – net als vorig jaar – binnen de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Lees ook:Vijftiende Nationaal Schoolontbijt
Lees ook:Nationaal schoolontbijt zonder hagelslag, met meer fruit
Lees ook:Maandag 9 november begint het Nationaal Schoolontbijt
Lees ook:Nationale Schoolontbijt 2013
Lees ook:Prinses Laurentien start Nationale Voorleesdagen 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>