Vijftiende Nationaal Schoolontbijt

Maandag 6 november is de aftrap van de 15e editie van het Nationaal Schoolontbijt. Doel is het verbeteren van ontbijtgedrag op scholen, onder de noemer ‘Gezond ontbijten is geen kunst’. In de regel is een lid van het Koninklijk Huis bij de aftrap aanwezig, maar of dat dit jaar het geval is, met wie waar, is nog niet bekend. Wel is zeker dat dit jaar in 270 gemeenten de burgemeesters een schoolklas in het stadhuis ontvangen voor een ontbijt.

Met 2.900 deelnemende basisscholen en 550.000 kinderen is het evenement dit jaar groter dan ooit. Ieder jaar wordt een goed doel gekozen dat draait om het welzijn van kinderen; dit jaar is dat het Jeugdcultuurfonds. Het schoolontbijt duurt tot en met vrijdag 10 november. De deelnemende kinderen leren ze via lesmateriaal hoe belangrijk een gezond ontbijt is.

Een goed ontbijt is de belangrijkste maaltijden van de dag, maar wordt nogal eens overgeslagen. Kinderen die ‘s morgens voor schooltijd niet eten, volgen meestal het voorbeeld van hun ouders, aldus Nationaal Schoolontbijt. Twee jaar geleden ging de oer-Hollandse hagelslag in de ban. Voedselwaakhond Foodwatch had kritiek op de ontbijtweek: het eten was te zoet, te zout en te vet. Kinderen kregen onder meer hagelslag, volle margarine, zoute smeerkaas en sinaasappelsap uit een pak.  Dit jaar past het ontbijt – net als vorig jaar – binnen de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Lees ook:Prinses Beatrix bij opening Nationaal Schoolontbijt maandag 7 november
Lees ook:Maandag 9 november begint het Nationaal Schoolontbijt
Lees ook:Nationaal schoolontbijt zonder hagelslag, met meer fruit
Lees ook:Nationale Schoolontbijt 2013
Lees ook:Koningin bij lustrumviering Nationaal Comité 4 en 5 mei

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>