Pak sneeuw vertraagt groei natuurijs

Het blijft stevig doorvriezen. In het Zuidoosten daalde het kwik tot onder de min tien: het KNMI spreekt bij deze lage temperaturen dan ook van strenge vorst. Het natuurijs kan dus ook verder aangroeien, al komt er vrijdag een kink in de kabel: dan wordt een pak sneeuw verwacht. Meteorologen verwachten sneeuwbuien die vanuit het noorden het land binnenkomen en naar het zuiden trekken. Daarbij lopen de temperaturen in de kustgebieden tijdelijk op naar iets boven nul, in de rest van het land blijft het enkele graden vriezen. Een pak sneeuw vertraagt de aangroei van natuurijs.

 

Vrijdagmiddag komt de wind uit het noordwesten, maar ’s avonds draait de wind in het hele land weer naar het oosten tot noordoosten. Dan kan het weer stevig vriezen, maar het is nog niet duidelijk hoe lang de vorst aanhoudt: het KNMI houdt het op 50/50 dat het koude en droge weertype aanhoudt. Inmiddels gaan steeds meer natuurijsbanen open, al was Bolsward er woensdag wel erg vroeg bij. Schaatsen op open water is nog steeds gevaarlijk en alleen mogelijk op plekken waar slechts een laagje water staat. Ekkel.com houdt de kaart bij; schaatsen.nl biedt lijsten met ijsbanen, wedstrijden en toertochten. Wedstrijden op natuurijsbanen komen er steeds meer, maar al wordt er druk over getwitterd: toertochten op open water zijn nog nergens mogelijk. Op Twitter wordt gesuggereerd dat komende zondag de Blokzijler merentocht zou kunnen plaatsvinden.

Lees ook:Nog snel even schaatsen op natuurijs
Lees ook:Eerste toertochten op natuurijs weer mogelijk
Lees ook:Schaatsen op natuurijs
Lees ook:Winter nu echt in aantocht
Lees ook:Winter begint ijskoud

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>