Eerste schaatsers op natuurijs

Al vriest het stevig: er is nog geen sprake van betrouwbaar natuurijs (januari 2013: klik hier). Daarvoor waarschuwt de schaatsbond KNSB. In het hele land groeit de schaatskoorts, maar voor schaatsen op open water is het nog wat te vroeg. IJsclubs kunnen geasfalteerde skatebanen met een dun laagje water snel omtoveren tot natuurijsbanen, maar sloten, grachten en plassen hebben nog een paar dagen vorst nodig. Toertochten op open water kunnen worden verreden als een vereniging deze officieel organiseert: dan weet je zeker dat het ijs veilig is. Als een tocht onder auspiciën van de KNSB doorgaat, voldoet de route van de tocht aan strenge eisen en kan er veilig geschaatst worden. Voor een toertocht moet het ijs minimaal 12 centimeter dik zijn, om duizenden schaatsers te kunnen dragen.

 

Nederland telt zo’n duizend natuurijsbanen, in beheer van ijsclubs: de plaatselijke media zullen berichten wanneer ze opengaan. De eerste zijn inmiddels open: klik hier voor de lijst. Friesland heeft met de eerste wedstrijd op natuurijs de primeur: woensdagavond begint om 19.30 uur een kortebaanwedstrijd in Nijelamer, een dorp in de buurt van Wolvega. Het ijs is er nu vier centimeter dik; de IJsclub verwacht na de komende nacht de vereiste vijf centimeter te hebben bereikt. Het Groningse Noordlaren had dinsdagavond de eerste schaatsmarathon op natuurijs. De organisatoren van de twaalf schaatsklassiekers verwachten eind deze week al een grote wedstrijd te kunnen aankondigen: ‘Het Schildmeer in Groningen zit al helemaal dicht. Daar kan zondag wel een wedstrijd worden gehouden’ (al kan een pak sneeuw op vrijdag roet in het eten gooien). Het schaatspeloton zit op dit moment in Oostenrijk:  vandaag vindt het open NK plaats op de Weissensee en zaterdag de alternatieve Elfstedentocht. De KNSB laat pas landelijke schaatsers toe op wedstrijden op natuurijs in het land, als zij terug zijn. Om alvast in de stemming te komen: vanavond zendt de KRO vanaf 21.26 uur op Nederland 1 ‘De hel van ’63‘ uit, de speelfilm over de meest spraakmakende Elfstentocht ooit, tijdens de strenge winter van 1963.  

Lees ook:Eerste schaatsers op natuurijs
Lees ook:Eerste schaatsers op natuurijs
Lees ook:Eindelijk weer schaatsen op natuurijs
Lees ook:Sneeuw spelbreker eerste wedstrijd op natuurijs
Lees ook:Eerste toertochten op natuurijs weer mogelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>