Woensdag 16 november begint IDFA

Woensdag 16 tot en met zondag 27 november vindt in Amsterdam de 29 editie plaats van het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam). Wat in 1988 begon als kleinschalig evenement om documentairemakers te stimuleren, groeide uit tot het grootste documentairefestival ter wereld. Het festival is uniek vanwege de informele sfeer, het internationale filmprogramma, uiteenlopende genres, politiek engagement en de vele wereldpremières, deze editie bijna tachtig.  Vorig jaar kwamen er 250.000 bezoekers naar het IDFA.

Dit jaar zijn er meer dan 300 documentaires te zien.  Het festival opent met de wereldpremière van ‘Stranger in Paradise‘ in Koninklijk Theater Carré. De documentaire van de Nederlander Guido Hendrikx gat over de vluchtelingen-problematiek in Europa. In totaal vertoont het IDFA ruim 300 films, waarvan er 102 in wereldpremière gaan. Op het programma staan 44 Nederlandse titels. Er zijn meerdere themaprogramma’s, zoals The Quit Eye (‘slow documentary’) en ‘Assembling Reality’ (focus op montage). In de 7,5 uur durende docementairesessie ‘OJ: Made in America’ ligt de focus op racisme.  

Ieder jaar stelt een gerenommeerde regisseur zijn top-10 aller tijden samen. Dit jaar is dat de Oekraïense regisseur Sergei Loznitza. Van zijn werk is op de IDFA een overzicht te zien. Locaties zijn Pathé Tuschinski, Pathé De Munt, EYE, de Brakke Grond, de Melkweg, De Kleine Komedie, Het Ketelhuis, De Balie, Podium Mozaïek, de Tolhuistuin en het Bijlmerparktheater. Naast films zijn er concerten, exposities en nagesprekken. Verder worden prijzen uitgereikt en zijn er speciale themadagen, zoals in de Melkweg IDFA film & concert (17-20/11), in het DeLaMar Theater The Best of IDFA (25-27/11), in Pathé De Munt de IDFA Queer Day (21/11), in Pathé Tuschinski de VPRO Preview- en Reviewdag (15 en 25/11) en de Volkskrant-dag op zaterdag 26/11.  

Lees ook:Woensdag 18 november begint IDFA 2015 in Amsterdam
Lees ook:IDFA Festival Amsterdam – 15 t/m 26 november
Lees ook:IDFA viert 25-jarig jubileum
Lees ook:IDFA 2011 in Amsterdam
Lees ook:IDFA 2010 in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>