Woensdag 18 november begint IDFA 2015 in Amsterdam

Woensdag 18 tot en met zondag 29 november vindt in Amsterdam de 28 editie plaats van het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam; 2016: klik hier). Wat in 1988 begon als kleinschalig evenement om documentairemakers te stimuleren, groeide uit tot het grootste documentairefestival ter wereld. Het festival is uniek vanwege de informele sfeer, het internationale filmprogramma, uiteenlopende genres, politiek engagement en de vele wereldpremières, deze editie bijna tachtig.  Vorig jaar kwamen er 250.000 bezoekers naar het IDFA.

Dit jaar zijn er meer dan 300 documentaires te zien.  Het festival opent met ‘A Family Affair‘ van de Nederlandse regisseur Tom Fassaert. In totaal vertoont het IDFA 50 Nederlandse producties. Er zijn meerdere themaprogramma’s en zoals ieder jaar stelt een gerenommeerde regisseur zijn top 10 aller tijden samen. Dit jaar is dat de Amerikaan Errol Morris. Naast zijn top 10 is er een retrospectief van zijn eigen werk. De competitie is dit jaar anders: per categorie reikt de jury twee prijzen uit en nominaties komen te vervallen.

De uitreiking is woensdag 25 november in de Melkweg, de publieksprijs wordt op de laatste vrijdag van het festival bekendgemaakt. Verder zijn er verschillende themadagen, zoals zondag 22 november de Movies That Matter-dag, maandag 23 november de IDFA Queer Day in Pathé de Munt, donderdag 19 november de VPRO-Preview dag in Pathé Tuschinski 1, ook te zien op vrijdag 27 november. Dan vindt in het DeLaMar Theater de IDFA’s Audiences Favorites plaats.  en de dag erop de Volkskrant-dag. Hoofdlocaties zijn Pathé Tuschinski, Pathé De Munt, EYE en de Brakke Grond. Daarnaast vinden programma-onderdelen plaats in onder meer de Melkweg, De Kleine Komedie, de Balie en Podium Mozaïek. films zijn er concerten, exposities en nagesprekken. 

Lees ook:Woensdag 16 november begint IDFA
Lees ook:IDFA Festival Amsterdam – 15 t/m 26 november
Lees ook:IDFA viert 25-jarig jubileum
Lees ook:IDFA 2011 in Amsterdam
Lees ook:IDFA 2010 in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>