Rotterdam herdenkt vergeten bombardement van 1943

Rotterdam herdenkt vandaag het ‘Vergeten Bombardement‘ van precies 70 jaar geleden. Op 31 maart 1943 werd de havenstad opgeschrikt door een bombardement, dat Amerikaanse bommenwerpers vanuit Groot-Brittannië uitvoerden op haveninstallaties in Rotterdam-West.  Het was na de Duitse inval 1940, waarbij de binnenstad werd verwoest, het grootste bombardement op Rotterdam. In woongebieden werd grote schade aangericht, met name in de wijk Bospolder Tussendijken. 

Daarbij vielen meer dan 400 doden en honderden gewonden, werden 3.200 huizen verwoest en raakten  16,500 mensen dakloos. De aanval was bedoeld voor de Wilton-Fijenoord scheepswerf in Schiedam. Door harde wind en slechte navigatie kwamen de bommen neer op de Rotterdamse arbeiderswijk. Het staat bekend als het ‘Vergeten Bombardement’; de ellende die geallieerde bombardementen aanrichtten, werd na de oorlog lange tijd gebagatelliseerd. Pas in de jaren ’80 kwam er aandacht voor en werd meer bekend over de vuurzee waarin de wijk was veranderd. In 1983 werd in Delfshaven een monument voor het Vergeten Bombardement onthuld. Vanmiddag is er vanaf 14.00 uur een bijeenkomst voor de slachtoffers en nabestaanden van de rampdag 31 maart 1943.

Lees ook:Herdenking bombardement op Rotterdam
Lees ook:‘Vergissingsbombardement’ op Den Haag 70 jaar geleden
Lees ook:Herdenking bombardement Rotterdam 75 jaar geleden
Lees ook:Herdenking doden bombardement Bezuidenhout Den Haag
Lees ook:Herdenking bombardement Nijmegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>