Herdenking bombardement op Rotterdam

Maandag 14 mei 2012 is het 72 jaar geleden dat Rotterdam door de Duitsers werd plat gebombardeerd (2015: klik hier). Het centrum van de stad werd daarbij volledig verwoest. Op verschillende plekken in de havenstad wordt het bombardement herdacht, waarbij meer dan 850 mensen om het leven kwamen en 80.000 Rotterdammers dakloos raakten.

In het voormalig hoofdkwartier van de Nederlandse commandant in Rotterdam herdacht burgemeester Aboutaleb ‘s morgens vroeg het ultimatum dat de stad op de ochtend van 14 mei 1940 ontving. De herdenking van het bombardement zelf is om 13.00 uur bij monument ‘De verwoeste Stad’ op Plein 1940. De burgemeester legt een krans en er volgt twee minuten stilte. Daarna luiden de kerkklokken binnen de brandgrens 11 minuten lang, ter herinnering aan de duur van de bombardementen. Om 18.00 uur begint een debat in De Unie. In de Laurenskerk begint om 21.00 uur Rotterdam Classic Special: een speciaal filmherdenkingsconcert met indringend materiaal, gefilmd door ooggetuigen, van de mobilisatie, het bombardement, de bezetting en de bevrijding.

Lees ook:Herdenking bombardement Rotterdam 75 jaar geleden
Lees ook:Herdenking bombardement op Rotterdam
Lees ook:Herdenking bombardement Nijmegen
Lees ook:Bombardement op Nijmegen herdacht
Lees ook:Herdenking Bijlmerramp

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>