Herdenking bombardement Rotterdam 75 jaar geleden

Donderdag 14 mei is het 75 jaar geleden dat het centrum van Rotterdam door de Duitsers werd gebombardeerd. Dat wordt ieder jaar herdacht op Plein 1940 (filmpje van Gersmagazine: klik hier). Het bombardement begon rond 13.30 uur plaats, verwoestte in nog geen kwartier tijd de hele binnenstad, kostte aan bijna 900 mensen het leven en maakte zo’n 80.000 Rotterdammers dakloos.

Zie ook: Texel, laatste slagveld WOII

Donderdag (Hemelvaartsdag) wordt het bombardement herdacht, om te beginnen om 10 uur met de herdenking van het ultimatum bij het monument aan de Statenweg. Om 12 uur is er een ‘gedachtenisbijeenkomst ‘ in de Laurenskerk. Daarna volgt een wandeling naar Plein 1940, waar om 13 uur de grote herdenking begint bij het monument ‘De verwoeste stad’ van Ossip Zadkine. Er worden kransen gelegd en toespraken gehouden. Om 14.30 uur speelt het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Laurenskerk de gezinsvoorstelling ‘l’Histoire du Soldat’.

Om 15 uur wordt in de Rotterdamse Schouwburg het eerste exemplaar uitgereikt van ‘Rotterdam en het bombardement – 75 jaar herinneren en vergeten’. Om 16.30 uur wordt in Museum Rotterdam ’40-’45NU een neonkunstwerk onthuld. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt om 20.15 uur in de Doelen de Tweede Symfonie van Mahler (met 1 minuut stilte). Om 21 uur begint bij de Laurenskerk de Brandgrensrun, 12 kilometer hardlopen langs de grens waar de stad op 14 mei 1940 door brand werd verwoest.

Lees ook:Herdenking bombardement op Rotterdam
Lees ook:Herdenking bombardement Nijmegen
Lees ook:Rotterdams Philharmonisch Orkest in Ahoy
Lees ook:Herdenking bombardement op Rotterdam
Lees ook:Maandag 15 augustus: Indië-herdenking in Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>