Maandag 15 augustus: Indië-herdenking in Den Haag

Maandag 15 augustus vindt voor de 28e keer de jaarlijkse Indië-herdenking plaats bij het Indisch monument in de Scheveningse Bosjes in Den Haag. Op deze dag wordt de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 herdacht, toen er voor het Koninkrijk der Nederlanden definitief een eind aan de Tweede Wereldoorlog kwam. Tijdens de bezetting zaten er circa 140.000 Nederlanders in zogenaamde ‘Jappenkampen’, van wie er 25.000 zijn omgekomen.  

Thema van de herdenking dit jaar is ‘Oost west, thuis best?’ Na een ochtendprogramma in het World Forum (vanaf 10.30 uur) begint de officiële herdenking bij het monument om 12.30 uur. Herdacht worden de slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië, zowel burgers als militairen.  Na afloop van de herdenking is er opnieuw een samenkomst in het World Forum. De NOS doet vanaf 12.15 uur rechtsreeks verslag van de herdenking op NPO 1. Het Indisch monument werd in 1988 door koningin Beatrix onthuld.

Lees ook:Indiëherdenking bij Indisch monument in Den Haag
Lees ook:Herdenking capitulatie Japan
Lees ook:Herdenking watersnoodramp 1953
Lees ook:Herdenking Auschwitz
Lees ook:Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>