Texel, het laatste slagveld van WOII: Bevrijdingsdag op 20 mei

Texel werd officieel bevrijd op 20 mei 1945. Daarom heeft het Waddeneiland, als laatste slagveld van de Tweede Wereldoorlog, nog even gewacht met het vieren van 70 jaar bevrijding. Op 20 mei maakten de Canadezen een einde aan de wekenlange bloedige ‘Russenoorlog‘ tussen muitende gevangen genomen Georgische soldaten en het Duitse leger.

Zie ook: Herdenking bombardement Rotterdam

Zeventig jaar na dato wordt dit op het eiland gevierd met een rondrit met oude legervoertuigen die de koninklijke marine de avond ervoor op het eiland zet. In alle zeven dorpen stopt de stoet voor optredens. Het vliegveld van Texel is het centrum van het herdenkingsprogramma, met presentaties over het dagelijks leven tijdens de oorlog. In alle dorpen passeert het bevrijdingsvuur, de capitulatie wordt nagespeeld en aan grote gebouwen hangen foto’s van hoe het er in mei 1945 op de betreffende plek uitzag. De dag wordt afgesloten met een muzikaal programma op het vliegveld.

Lees ook:Meierblis: vreugdevuur op Texel op 30 april
Lees ook:Bijzonder natuurverschijnsel op Texel: vogelplas Wagejot kleurt flamingo-roze
Lees ook:De Zestig van Texel: hardlopen op tweede paasdag
Lees ook:Openingsweekend Texel 600 jaar stad
Lees ook:Texel Halve Marathon 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>